UNICEF: Arabia Saudite dhe Irani i dënojnë fëmijët me ekzekutim

Fondi i Kombeve të Bashkuara për Fëmijë (UNICEF) tha se ishte i shqetësuar për raportet e ekzekutimeve të përsëritura të të miturve në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut.
Ka pasur njoftime për ekzekutimin e pesë djemve në Iran dhe Arabinë Saudite në dy javët e fundit, sipas Agjencisë Franceze të Shtypit të Kombeve të Bashkuara.
Ligji saudit dhe iranian lejon dënimet me vdekje për të miturit. “Në Republikën Islamike të Iranit, dy 17-vjeçarë thuhet se u ekzekutuan në një burg në jug të Shirazit”, thuhet në deklaratë.
“Në Arabinë Saudite, pati njoftime për tre djem të cilët u dënuan me vdekje dhe dyshohet se u ekzekutuan më 23 prill të vitit të kaluar. “Por jo vetëm Irani dhe Arabia Saudite nuk po zbatojnë ose nxjerrin dënime të tjera ndaj të miturve. Në vitet e fundit, lista përfshin së paku Pakistanin, Jemenin, Egjiptin, Sudanin, Sri Lankën, Nigerin dhe Maldivet, si dhe qeverinë e Hamasit në Rripin e Gazës.” Shtetet e Bashkuara ishin ndër vendet që po vendosnin dënimin me vdekje të të miturve para se të hiqnin dorë.
Gjykata Supreme e SHBA-së vendosi në vitin 2005 për të shfuqizuar dënimin me vdekje për krime kundër personave nën moshën 18 vjeçare në kohën e krimit. E drejta ndërkombëtare ndalon plotësisht vendosjen e dënimit me vdekje për të miturit. Konventa për të Drejtat e Fëmijëve, e nënshkruar në vitin 1989, gjithashtu ndalon zbatimin e dënimit me vdekje për personat nën moshën 18 vjeçare në kohën e kryerjes së krimit.

Related posts

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

+ 29 = 35