Terrorizmi do të vazhdojë për sa kohë që shkaqet e saj vazhdojnë

Terrorizmi do të vazhdojë për sa kohë që shkaqet e saj vazhdojnë
Këto janë arsyet si më poshtë:

1) Ekzistenca e tiranisë politike që përdor fenë për t’i nënshtruar njerëzit dhe për ti anestezuar ato dhe për të penguar procesin e modernizimit dhe demokratizimit.
2) Ekzistenca e lëvizjeve politike fetare që luftoi autoritetet e tiranisë në përdorimin legjitim të së njëjtës fe, oferta e tij për të gjithë, e cila është zakonish ide e ekstremizmit, si: shteti anti-modern.
3) Propaganda intensive nga idetë e ekstremizmit dhe urrejtjes në faqet e rrjeteve sociale, sidomos pas shfaqjes së milicisë elektronike dhe organizimit profesional të disa organizatave politike të përfshira në qeveri dhe disa organizata.
4) Ekzistenca e fetusit interkontinental nëpërmjet kanaleve televizive të financuara nga fiset e naftës në vendet e Gjirit.
5) Duhet ndryshuar disa ide të ekstremizmit dhe dhunës në shkollën e arsimit maroken, si një nga parimet e besimit dhe zemrës së Islamit, të tilla si feja Islame është vetëm “e vërtetë” kurse fetë e tjera “të shtrembëruara” dhe populli i saj janë të “pafe”.
6) Sulmimi i xhamive për idetë e tolerancës dhe respektit për dallimet dhe largimin e tyre nga lëvizjet civile që luftojnë për barazi, drejtësi dhe liri për të gjithë.
7) Legjitimimi i dhunës dhe moszhvillimi dhe ndejka e këtyre temave në radio stacionet private që kërkojnë të arrijnë një përqindje të lartë ndjekjeje në kurriz të vetëdijes qytetare dhe paqes sociale.
8)Prania e shkollave Kur’anore në Marok në stilin vehabi Selefi, të publikuara nga autoriteti që kanë mbështetur vendet e Gjirit për dekada të tëra, dhe që punon për të përhapur idetë e veta në mesin e klasave të linjës së varfër duke margjinalizuar edhe lagjet më popullore në Marok.
9)Prania e elementit që ushqen të gjitha elementet e mëparshme: vatra e disa grupeve të armatosura që nxisin terrorizmin dhe që afrojnë njerëzit e mundshëm mendjeleht të bashkohen me ta.

Ahmed Asid, Marok

Related posts

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

52 − 49 =