Si po festohet fillimi i Ramazanit në mbarë botën

Myslimanët në mbarë botën po e mirëpresin muajin e shenjtë të Ramazanit me shumë dashuri dhe kënaqësi. Tradicionalisht me fillimin e hënës së re, më shumë se 1 miliard myslimanë do të festojnë dhe do të reflektojnë mbi besimin e tyre derisa agjërojnë nga agimi deri në perëndim të diellit për tërë muajin. I projektuar për të pastruar trupin dhe për t’u përqëndruar në spiritualitetin, Ramazani është një kohë kur theksohen traditat dhe zakonet, duke i dhënë çdo vendi shpirtin e tij unik.

Çdo vit, myslimanët përgatiten vetë dhe shtëpitë e tyre për t’u përqendruar në shenjtëritë e muajit, duke përkujtuar shpalljen e Kuranit tek Profeti Muhammed – një paqe e rëndësishme e cila vjen me këtë. Shtëpitë janë më të qeta, lutjet dëgjohen nëpër qytete, ka ushqime të ndryshme nëpër iftare për të thyer agjërimin që janë të përgatitur më herët, ka të rinjtë vullnetarë që përhapin gëzim në më pak fat, dhe tubimet familjare janë të bollshme – këto janë vetëm disa nga pikat kryesore të muajit. Ka unitet dhe afërsi; ka njerëz të përulur, ushqime të përbashkëta; dhe reflektim shpirtëror. Myslimanët dhe të krishterët kryejnë vepra bamirësie duke ofruar bankete të mëdha me ushqim përballë xhamive. Me shumë ushqime, nuk ka rëndësi nëse jeni të varfër apo të pasur – përvoja e përbashkët e bujarisë i sjell njerëzit së bashku.

Në Arabinë Saudite, ritualet e Ramazanit janë të shenjta në shumë familje. Në të gjithë Mbretërinë, recitimet e Kuranit mund të dëgjohen kur anëtarët e familjes fillojnë të mblidhen në shtëpitë e pleqve të tyre me enët e ëmbëlsirave arabike. Sauditët thyejnë agjërimin e tyre me disa hurma dhe qumësht ose pije jogurti të përziera ndonjëherë me gjethe nenexhiku. Ushqimet janë të lehta dhe familjet pushojnë pas iftari me ëmbëlsirat tradicionale dhe kafen arabe para namazit të Teravive. Gota të vogla kallaji të quajtura ‘tutuvah’ përdoren gjithashtu për të pirë ujin Zamzam, të mbushur me aroma të bukura.

Në Egjipt, fëmijët vrapojnë nëpër lagjet e tyre duke lëkundur një fanatik të vogël (fanar) dhe duke kënduar “wahawi ya wahawi”, një këngë folklorike që feston fillimin e Ramazanit. Egjiptianët dekorojnë shtëpitë, rrugët dhe rrugicat e tyre me shumë ndriqim .Të njohur për kuzhinën e tyre të përzemërt, me ushqimet e tyre për iftar dhe për syfyr. Familjet dhe miqtë mblidhen në xhami dhe luten së bashku me njëri-tjetrin. Pas përfundimit të lutjeve, ata mblidhen në shtëpi ose në kafene nën dritën e hënës dhe me fenerë të varur duke shijuar shisha dhe çajin e tyre tradicional. Ndërsa edhe pse 40 për qind e libanezëve janë të krishterë, Ramazani festohet nga të gjithë në Liban.

Organizatat bamirëse, organizatat qytetare dhe bizneset mbajnë mbledhjen e fondeve. Xhamit dhe Kishat shpërndajnë shporta të Ramazanit dhe veshje të rrobave për njerëzit në nevojë. Në Irak, qytetet janë ringjallur pas viteve të tmerrshme të luftës dhe hapësirat publike janë të mbushura me njerëz të të gjitha moshave që shijojnë ëmbëlsirat pas iftarit me çaj, dhe me daljen nëpër pazare dhe shëtitjeve në mbrëmje. Vendorët festojnë së bashku, ndërsa qytetet janë të mbushura me ngjyra dhe me pritjen e vizitorëve.

Related posts

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

− 6 = 1