Shikimi i hënës të Ramazanit: Kur feja takohet me astronomin

Javën e kaluar, Gjykata e Lartë e Arabisë Saudite u bëri thirrje të gjithë myslimanëve të shikojnë për hënën e re që sinjalizoi fillimin e Ramazanit. Të shtunën, vëzhguesit thanë se nuk kishte shikim të hënës së re, që do të thotë se shumë myslimanë në mbarë botën do të filloninë të agjërojnë të hënën. “Shikimi i gjysmëhënës është një çështje e ndjeshme, sepse ajo është e lidhur me fenë dhe astronominë”, tha Dr. Ayman Kordi, nga departamenti i fizikës dhe astronomisë në Universitetin Mbretëror Saudit, për Arab News.

“Vëzhguesi i hënës nuk mund të mohohet. Ai duhet të besohet, sepse është një dhuratë nga Allahu. Pra, nga pikëpamja shkencore, kur bëhen gabime, ne i quajmë iluzione.” Dashuria e Kordit për astronomi nisi aksidentalisht në vitin 1984. Ai ishte në universitet, duke studiuar fizikën, kur një keqpërdorim i shikimit të hënës re të Ramazanit nënkuptonte se ai dhe kolegët e tij mysliman po agjëronin për vetëm 28 ditë. “Atë vit ishim të habitur që Ramazani ishte vetëm 28 ditë. Një gabim i madh u bë. Ne agjëruam, dhe erdhi Bajrami, por ajo mbeti me mua. E kam akoma në mendje, atë gabim.

” Fillimi i Ramazanit përcaktohet nga kalendari hënor, i cili, ndryshe nga kalendari Gregorian, ndjek një cikël 29- ose 30-ditor të përcaktuar nga cikli i hënës. Myslimanët parashikojnë fundin e Shabanit, muajin para Ramazanit, duke parë mungesën ose praninë e hënës së re apo gjysmëhënës, që tregon vazhdimin e Shabanit ose fillimin e Ramazanit. Shikimi i hënës së Ramazanit mund të arrihet përmes tri metodave: teleskopët dhe dylbit, astronomis ose syve të lirë. Llogaritja e gabimeve të vitit 1984 çoi që Kordi të kishte një pasion për astronomi dhe, tre vjet më vonë, ai u bashkua me Universitetin e Mbretit Saudian si ligjërues, pasi kishte vazhduar për studime të tjera rreth astronomis edhe në Universitetin e Harvardit “Kam studiuar astronomin dhe i kam mësuar studentët në të njëjtën kohë dhe, që nga ajo kohë, kam mësuar kushtet e shikimit të gjysmëhënës dhe çështjeve të tjera të astronomisë”. Ishte gjatë kësaj periudhe që Kordi me kolegët e tij takuan vëzhguesin e Gjysmëhënës në Sudair, i cili kishte llogaritur keq Ramazanin në vitin 1984, për të marrë një pasqyrë më të qartë të asaj që ndodhi. “Çfarë keni parë?” Kordi i kërkoi vëzhguesit? “Pashë dy pika (në hënë), një në fund dhe tjetra në krye”, u përgjigj vëzhguesi, dhe ai besonte se ato ishin dy pikat e gjysmëhënës.

Kordi shpjegoi se ky ishte një fenomen i rrallë për ta parë me sy të lirë dhe mund të gabohej për gjysmën e hënës së re. Megjithatë ekzistojnë disa kushte që duhet të jenë në vend që të ketë një hënë gjysmëhije. Përveç kësaj, nuk mund të shihet gjatë fillimit të muajit Hixhri, vetëm në mes të tij. Ata përdorën një program nga Bashkimi Ndërkombëtar Astronomik për të parë me saktësi hënën dhe muajt në kalendarin Hixhri. “Kur e përdornim programin dhe e llogaritën me atë kohë, zbuluam më vonë se të dy pikat që ai pa ishin planetet Merkuri dhe Venusi. Prej asaj kohe, e dinim se kishte disa gabime, por problemi ishte kalendari Umm Al-Kurra “.

Kordi kishte shkruar një letër se si Umm Al-Qurra bëri gabime në shikimin e muajve Hijri përmes gjysmëhënës. Por tani, pas llogaritjeve të përpikta dhe vëzhgimeve, ai filloi të punonte në një letër tjetër që tregonte saktësinë e saj. Ai shpjegoi se kalendari ishte i bazuar në hënën e re, por jo më. Tani kalendari Umm Al-Qurra nuk ka bërë gabime për 18 vjet dhe ne jemi në linjë me muajt e saj Hixhri. Mund të duket sikur shikimi i gjysmëhënës është një çështje e thjeshtë, por shkenca shkon pas saj edhe kur ti e dëshmon atë me sy të lirë. Pluhuri dhe astari mund të ndikojnë në vështrimin aktual, dhe kjo është ajo që ne e quajmë një iluzion. Aspekti psikologjik vjen nga këto iluzione të një hëne të re: Myslimanët e dinë më parë se po vjen muaji i ri dhe besojnë se kanë parë gjysmën e hënës së re. Ka pasur shumë raste në të kaluarën ku vende të ndryshme myslimane kanë parë hënën dhe – duke u bazuar në zbulimin e tyre – e kanë shpallur atë Ramazan apo Bajram.
“Bota është e rrumbullakët dhe prandaj është e natyrshme që ka dallime në shikimet e hënës”, tha Kordi.

Related posts

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

27 + = 30