Rreth 3.000 fëmijë të ISIS po jetojnë në kushte jashtëzakonisht të tmerrshme

Rreth 3,000 fëmijë të lindur në familjet e ‘Shtetit Islamik’ po strehohen në kampet e refugjatëve në Sirin veri-lindore, vlerëson Unicef, me shumë prej tyre që janë më të rinj se gjashtë vjeç dhe që jetojnë në “kushte jashtëzakonisht të tmerrshme”.

Shifra nga fondi i fëmijëve të Kombeve të Bashkuara është shumë më i lartë se vlerësimet e mëhershme, të nxitura pjesërisht nga ardhja në kampin al-Hawl prej rreth 30,000 njerëzish nga enklava e fundit e ISIS që ishte në Baghuz. Numri i të sapoardhurve ka tronditur zyrtarët e kampit, të cilët po përpiqen të mbajnë shënime të sakta dhe të sigurojnë ushqim dhe strehim.

Të paktën 1.000 fëmijë të lindur nga të paktën një prind i lidhur me ISIS besohet se po mbahet në Irak. Shumë prej tyre janë të strehuar me nënat që i janë dorëzuar dënimeve me vdekje nga gjykatat irakiane pas gjyqeve përmbledhëse në të cilat dëgjohen pak, nëse ka prova. Fati i fëmijëve në të dyja vendet është bërë një çështje shqetësuese për shumë vende, qytetarët e të cilave udhëtuan për t’u bashkuar me ISIS-in dhe tani duan të kthehen.

Drejtori rajonal i Unicef për Lindjen e Mesme, Geert Cappelaere, foli rreth këtij problemi. Ai tha: “Ne vlerësojmë se afër 3,000 fëmijë të nacionalitetit të huaj jetojnë në kushte jashtëzakonisht të tmerrshme”. “Ka shumë fëmijë të tjerë të prindërve sirianë dhe irakianë, për fat të keq me të njëjtën etiketë se ishin ISIS, shumë prej tyre më të rinj se gjashtë vjeç. Këta janë fëmijë, jo terroristë. Këta janë fëmijët që kanë të drejtën e fëmijërisë, që meritojnë një shans të drejtë në jetë.”

Related posts

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

53 − = 47