Pas disfatës së saj,si ti mbrojmë të rinjtë nga idetë e ISIS-it?

Rënia e ISIS-it në fortesën e tij të fundit në Siri në lindje të Eufratit nuk do të thotë eliminim total i saj. Kreu i njësisë studimore në Myftinin e Egjiptit zbulon: mekanizma të rinj për mbrojtjen e të rinjve nga idetë e ISIS-it.

Njoftimi i rënies së organizatës ekstremiste në fortesën e fundit në Siri, në lindje të Eufratit, ngriti shumë pyetje në lidhje me fatin e ideve të organizatës, si të merremi me idetë e saj derisa të gjitha dyert të mbyllen përballë dhunës së armatosur dhe për të mbrojtur të rinjtë që të bien pre e ekstremizmit përsëri. Njësia për Studime Strategjike në Dar Al Ifta (Myftinia e Egjiptit), si qendra më e specializuara në studimin e ideve të organizatave terroriste, para së cilës është një thirrje për të qëndruar me unitet se si të mbrohen të rinjtë nga idetë e ISIS-it. ISIS ka marrë fund nga aspekti i armatosjes dhe rekrutimit me njerëz në luftë, por idetë kanë mbetur të gjalla që duhet të përballemi me to.

Idetë organizatës janë më të rrezikshme dhe më të rëndësishme

Dr. Tarek Abu Hashima, kreu i Njësisë për Studime Strategjike në Dar Al Ifta, konfirmoi se deklarata e humbjes së organizatës nuk do të thotë vdekje e organizatës plotësisht, por nënkupton vetëm atë që është hequr nga të gjitha zonat që ka kontrolluar që nga viti 2014 dhe idetë e saj nuk janë zhdukur shumë, mendoj se idetë janë ato që përbëjnë rrezikun më të madh dhe më të rëndësishëm  në betejën për të qëndruar përball me këto organizata terroriste.

 

“Organizata nuk ka shkruar ende dëshminë e vdekjes së saj, por ka lëvizur vetëm në zona të buta në disa vende, është një qelizë kanceroze në trup kur lufta shkon nga zona e sulmit në një zonë më të sigurt, ose ajo që është e njohur me” Strategjia e shkretëtirës apo peshkut të rërës”. Kjo strategji bazohet në tërheqjen e organizatës nga vendet ku i nënshtrohet sulmeve të dhunshme dhe sulmeve të njëpasnjëshme, në vende të reja të papritura nga kundërshtarët e saj, për të formuar një fushë të re të ndikimit, duke siguruar më shumë pasues dhe më shumë burime materiale që e ndihmojnë atë të përmbushë qëllimet e saj, dhe në vendet e solidaritetit dhe të unitetit dhe të ndërmarrë hapat e nevojshëm për tu përballuar me atë që ka përpara  dhe të riorganizohet nga fillimi.

 

Humbja e ISIS-it në Baguuz  një humbje e madhe e organizatës

Dr. Tarek Abu Hashima thotë: Është pozitive  humbja e ISIS-it në qytetin e Albaguzit, humbja e organizimit të shumë burimeve financiare të fituara nga kontrolli i naftës dhe grumbullimit të fondeve nga njerëzit e rajonit, që arrinin në 88 mijë kilometra katrorë, e cila kishte vlerë miliarda, dhe nga kjo humbje do të humbasë shumë nga prania e saj në terren. Realiteti është se do të shkaktojë lodhje dhe do të humbasë aftësinë për të vazhduar luftërat kundër vendeve me të cilat organizata ka beteja të gjata.

 

Hapat paraprake

Abu Hashima bëri thirrje për një varg hapash parandalues ​​për t’u përballur me organizatën, e cila tani është zhvendosur nga fusha e dukshme e armikut tek armiku i padukshëm dhe për t’u kthyer përsëri në zonën e turmës. Kjo turmë përfaqësohet duke kontrolluar mendjet e të rinjve duke përhapur keqkuptime në mendjet e tyre. Edhe një herë, shtetet duhet të kontrollojnë zonat e brishta, ku siguria është kryesisht e përjashtuar, pasi këto zona janë baza pjellore për kthimin e këtyre organizatave në skenë përsëri.

 

Përgjigja ndaj të gjitha thashethemeve

Nevoja për të pasur një mekanizëm për t’iu përgjigjur të gjitha thashethemeve që promovohen gjatë gjithë kohës, sepse këto organizata shfrytëzojnë këto thashetheme për tërheqjen e të rinjve, të cilat lidhen me çështjet e përjetuara nga qytetarët gjatë gjithë ditës, ku këto organizata marrin ato thashetheme dhe të endura në një gjendje mërzitjeje, dëshpërimi dhe zhgënjimi midis të rinjve.

 

Pjesëmarrja e fuqishme në rrjetet sociale

Abu Hashima vuri në dukje nevojën për të qenë të fortë në sheshet virtuale në rrjetet elektronike dhe kundër terrorizmit elektronik; sepse mjetet e komunikimit janë mënyra e fundit për këto organizata për të shpërndarë idetë e tyre shkatërruese, organizatat terroriste besojnë se mbijetesa e tyre në mjetet e komunikimit do të sigurojë mbështetje jo në një vend, por në shumë vende. Prandaj, ekziston nevoja për të kontrolluar përmbajtje elektronike, si dhe kërkojnë t’i pastrojnë ato nga idetë ekstremiste dhe anormale, në mënyrë që të mos lënë një derë për këta ekstremistë për të arritur mendjen e të rinjve.

Dr. Tarek Abu Heshimeh

Drejtor i Qendrës për Studime Strategjike ne Myftinin e Egjiptit

Këshilltar për Media i Myftiut te Madh te Egjiptit

Related posts

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

+ 23 = 31