Natyra paqësore e Islamit të vërtetë theksohet në Simpoziumin e Madh të Haxhit në Mekë

Simpoziumi i Madh i 44-të vjetor i Haxhit përfundoi të martën pas dy ditësh debati dhe diskutimi mbi temën e “Islamit: Bashkëjetesa dhe Toleranca”.
Ngjarja, e organizuar nga Ministria Saudite e Haxhit dhe Umres dhe e mbajtur në Hotel Hilton Makkah Convention, paraqiti mendimtarët dhe studiuesit islamikë nga Mbretëria dhe nga mbarë bota islamike. Ai përfshiu një sërë sesionesh me tema të tilla si: “Islami në shoqëritë në shërbim”, “bashkëjetesa dhe toleranca në Islam”, “njerëzimi në botën dixhitale”, “dyert e udhëzimeve në Islam” dhe “Islami dhe çështjet e bashkëjetesës”.
Në një fjalim në ditën e dytë të simpoziumit, Dr. Abdul Fattah Mashat, zv.ministër i Haxhit dhe Umres, theksoi rëndësinë e mbajtjes së simpoziumit çdo vit. Përfitimi nga të gjithë, tha ai, falë larmisë së pjesëmarrësve dhe përfitimeve të rëndësishme që mund të merren nga të mësuarit në lidhje me përvojat e tyre dhe të dëgjuarit e rekomandimeve të tyre. Ai tha se ata do të ndihmojnë udhëheqësit e vendit në përpjekjet e tyre për të vazhduar në përmirësimin e shërbimeve të Haxhit dhe Umres. Mashat tha se mënyrat me të cilat merremi me botën dixhitale pasqyrojnë identitetin tonë. Kur keqpërdoret teknologjia, ajo dëmton fenë dhe njerëzimin. Ai gjithashtu theksoi rëndësinë e mbajtjes së një prezence në botën dixhitale që ruan identitetin personal.

“Kur flasim për tolerancën dhe bashkëjetesën, ne nuk mund të veçojmë identitetin e vërtetë njerëzor nga identiteti dixhital,” tha ai. “Kur ekziston një dallim midis dy identiteteve, atëherë kjo do të krijojë një identitet të dyfishtë.” Eksperti teknik Abdullah Al-Saba tha se para revolucionit dixhital, hapësira për shkëmbimin e informacionit ishte shumë më e kufizuar. Ndërsa teknologjia ka përparuar, jeta jonë është bërë më e lehtë dhe ne mund të arrijmë tek të tjerët dhe të përhapim informacionin më shpejt në një numër më të madh njerëzish.

Kjo mund t’i shërbejë Islamit, tha ai, për shembull duke përdorur teknologji për të ndihmuar dhe gjurmuar haxhilerët gjatë udhëtimeve të tyre për në Haxh dhe Umreh. Këshilltari Khaled Al-Hajri udhëhoqi një seancë të martën me titullin “përqafimi i Islamit” që përfshinte Yusuf Estes, një predikues islamik amerikan, Dr. Ratb Junaid, nga muslimanët e Bashkuar të Australisë dhe ish-futbollistin francez Nicola Anelka. Estes tha se është e rëndësishme që të pasqyrohet siç duhet natyra e vërtetë, pozitive e Islamit përmes veprimeve, përfshirë veprimet bamirëse dhe jo vetëm fjalët. Junaid shtoi se pas sulmeve të fundit terroriste në mbarë botën, ishte e rëndësishme që muslimanët të theksojnë moralin dhe mesazhin e paqes që është fytyra e vërtetë e Islamit.

Related posts

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

− 2 = 2