Na duhet një zgjidhje afatgjate për anëtarët e kapur të ISIS

Kalifati i shkatërruar i ISIS i la trashëgimi botës mijëra luftëtarë të kapur nga ISIS dhe familjet e tyre, shumë prej të cilëve mbeten ende të përkushtuar ndaj ISIS. Dhe me rishfaqjen e dukshme të udhëheqësit të ISIS Ebu Bakr al-Baghdadi të hënën që i inkurajonte ata që mbeten për të vazhduar me ideologjinë e ISIS, të paraburgosurit radikalë paraqesin një rrezik edhe më të madh. (SHBA po punojnë për të konfirmuar vërtetësinë e videos.)

Plazhet e thata dhe të ndaluara të Sirisë verilindore janë shtëpi për kampet e paraburgimit, me një, al-Hol, që mban më shumë se 73,000 njerëz, sipas Washington Post. Atmosfera brenda qendrave të ndalimit është toksike, me mbipopullimin, luftimet mbi ushqimin, kërcënimet e ngacmimit nga ndjekësit e ‘Shtetit Islamik’ dhe rojet që sulmohen, sipas njoftimeve të lajmeve dhe Institutit të Lindjes së Mesme. Tani, më shumë se kurrë, është e rëndësishme që të mendohet një plan për një zgjidhje të qëndrueshme afatgjate.

Përpjekjet e arratisjes nga luftëtarët e ISIS-it janë një rrezik i vazhdueshëm. Dhe nëse kjo është e suksesshme, atëherë çfarë? Disa mund të shpëtojnë dhe të zhyten nën radar në Irak ose të bashkohen me qelizat e organizatës së ISIS në Jemen, Libi, apo edhe Sinai për të planifikuar më shumë sulme terroriste. Të tjerë, të cilët madje mund të përfshijnë edhe disa që nuk janë penduar për rolin e tyre në nxitjen e terrorizmit, kërkojnë të drejtën për të “shkuar në shtëpi” – kudo që është shtëpia e tyre. Në një botë të përsosur, të burgosurit do të riatdhesoheshin në vendet e tyre të origjinës, të penduar – ndoshta disa prej tyre do të mund të rehabilitoheshin, veçanërisht nëse nuk kanë gjak në duart e tyre – apo jo, por shumica e kombeve kanë thënë se nuk duan që ata të kthehen në çdo rrethanë, duke përfshirë edhe ata që u bashkuan si të mitur.

Alternativa e vetme e mundshme është krijimi i një kolonie penale më të madhe, të largët, në det të hapur për këta terroristë të ISIS. Një që do të kishte burimet për të mbajtur më shumë luftëtarë të kapur të ISIS dhe familjet e tyre. Ekziston një precedent i mjaftueshëm për një zgjidhje të tillë ekstreme. Disa mund të pyesin nëse kjo zgjidhje është çnjerëzore, veçanërisht kur kolonitë penale kanë qenë të njohura për shkeljet e të drejtave të njeriut. Por unë do ta kundërshtoja duke pyetur nëse është më keq se t’i lini këta të burgosur në kushte të mjerueshme dhe të rrezikshme – një rrezik i qartë dhe i pranishëm për sigurinë ndërkombëtare – ndërkohë që bota po grindet rreth rehabilitimit të tyre?

Related posts

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

− 6 = 2