Miliona muslimanë në mbarë botën po festojnë ditët e festës fetare të Kurban Bajramit

Bajrami i Kurbanit, që do të thotë “festa e sakrificës”, përkujton historinë e testit të besimit të Profetit Ibrahim. Muslimanët besojnë se Ibrahimi ishte urdhëruar nga Zoti që të sakrifikonte djalin e tij, Ismailin. Besimi qëndron se Zoti i ndali dorën, duke kursyer djalin e tij dhe duke vendosur një dash në vendin e tij. Në fshatin Mina, afër qytetit të shenjtë musliman të Mekës, shënohet dita në të cilën miliona pelegrinë kryejnë gurëzimin simbolik të djallit.
Ata do ta rrethojnë Qaben në formë kubike në Mekë, vendi më i shenjtë i Islamit, përpara se të nisen. Do ta përshendesin atë. Qabja përfaqëson shtëpinë metaforike të Zotit dhe unitetin e Zotit në Islam. Muslimanët gjatë lutjeve në mbarë botën përballen me Qaben gjatë pesë lutjeve të përditshme. Edhe pse shumica e muslimanëve do të festojnë festën katër-ditore duke filluar nga e diela, për shumë njerëz, përfshirë ata që jetojnë në Filipine, Indi dhe Pakistan, Bajrami nuk do të fillojë deri të hënën. Dita shënohet me sakrificën e një kafshe, zakonisht një dhi, dele ose lopë, dhe shpërndarjen e mishit midis fqinjëve, anëtarëve të familjes dhe të varfërve.

Pushimi shënon gjithashtu fundin e Haxhit, pelegrinazhit pesë-ditor që muslimanët e marrin përsipër ta pastrojnë shpirtin e mëkateve dhe të krijojnë një ndjenjë barazie dhe vëllazërimi midis muslimanëve. Një musliman, i cili i ka mjetet financiare për të kryer haxhin, pritet të marrë pjesë në të të paktën një herë në jetën e tij dhe kjo përbën një nga pesë shtyllat e Islamit. Sipas Autoritetit të Përgjithshëm Saudit për Statistika, gati 2.5 milion muslimanë morën pjesë në Haxhin e këtij viti, me më shumë se 600,000 persona që vijnë nga jashtë Arabisë Saudite.

Related posts

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

88 + = 96