Kështu u nderua i dërguari Muhamed gjatë historisë

Sapo të vjen  muaji i Rebia El Ewel muslimanët do të organizohen në vendet e largëta të tokës për të festuar lindjen e Profetit të dashur, paqja qoftë mbi të dhe familjen e tij në manifestime të ndryshme dhe të llojllojshme. Disa prej tyre mbajnë bankete për të varfëritë, kalimtarët, të afërmit dhe miqtë, disa prej të cilëve mbajnë këshilla shkencore dhe lavdërime, të tjerë i shpërndajnë fëmijëve sheqer, dhe manifestime të tjera gëzimi dhe kënaqësie në lindjen e dritës Muhamedid paqja dhe bekimi i Zotit qoftë mbi të.

Karakteristikat e kremtimit nuk ndryshojnë nga ato të myslimanëve të sotëm nga myslimanët e kohërave të vjetra. Librat e studiuesve dhe historianëve kanë shkruar shumë prej këtyre ceremonive  në të kaluarën dhe se si dijetarët dhe publiku festojnë këtë përvjetor të madh, një shenjë e legjitimitetit të saj në krahasim me atë që thonë pretendimet e ashpra radikaliste.

Në Egjipt, Siri dhe Andaluzia

Imam Ibn el Xhezerij Imami i lexuesve në festa në Egjipt, Siri dhe Andaluzia, thotë: “Dhe çfarë u bë atë vit ishte  siguria e pronave të tij në atë vit dhe nevoja urgjente për të hequr tiraninë dhe aq më shumë kujdesi i popullit të Egjiptit ishte më i madhi, ndërsa në Siri Sulltanët organizonin organizime të mëdha “dhe tha: Kam marrë pjesë në natën e lindjes së vitit 758 kur u shfaq mëshira e Perëndisë në kështjellën Balquq, ku pash shumë mirësi dhe organizime. Sa për mbretërit e Andaluzisë dhe Perëndimit, ata kanë një natë në të cilën ecin , ku imamët e dijetarëve mblidhen nga kudo dhe mbajnë fjalime fetare, Mbreti i Al-Muzaffar ishte ai që ishte më i ditur dhe i kujdesshëm për këtë. Këtë e vlerësoi lartë Imam Ebu Shameh në librin e tij, duke kundërshtuar atë si bidat- risi në fe- një diçka e tillë është mirë dhe falënderim. ”

Sa i përket Shejh Yusuf bin Ismail Al Nabhani, ai ka thënë në librin e tij “Xhevahir al-Bihar”: “Në çdo epokë ka ende një grup myslimanësh të cilët janë të përkushtuar ndaj fesë islame dhe janë të përkushtuar ndaj festivaleve të llojeve të lëmoshës dhe tregojnë kënaqësi në të. Osmanët dhe perandorët e tyre me frymëzim të fortë, ata kujdeseshim për historinë e lindjes së Pejgamberit të Shenjtë paqja qoftë mbi të dhe familjen e tij dhe u tregon atyre bekime të të gjitha gjërave më të mira të Profetit.

“Në kohën tonë, myslimanët festojnë lindjen e Profetit (paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të) në të gjitha kombet islamike”, tha Dr Mohamed Reza, ish udhëheqës i Universitetit të Kajros në librin e tij Muhammed, i Dërguari i Allahut, duke përshkruar se si njerëzit e Egjiptit festojnë lindjen e Profetit dhe duke i dhënë lëmoshë të varfërve dhe nevojtarëve. ”

Dihet se në të gjitha vendet bashkëkohore islamike dhe arabe festohet lindja e Profetit Muhamed dhe në shumicën e këtyre vendeve konsiderohet një festë zyrtare.

Festimi i Popullit të Kudsit

Shejh Abdul Ganij En nabulsij në librin e tij “Të Vërtetat dhe Mrekullitë në Udhëtim për në Siri, Egjiptin dhe Hixhaz”  tha: “Atë natë ishte nata e lindjes së Profetit, erdhëm në xhaminë Al-Aksa dhe u ulëm atje duke pritur për të dëgjuar për Mevludin e Pejgamberit a.s., ishin ndezur shumë kandil  atë natë dhe ishte mdriquar vendi ishin vendosur karriget përballë mihrabit dhe u ngjitë dikush  nga zotërinjtë e kalibrit të lartë dhe lexuan diçka nga Kur’ani. Njerëzit u mblodhën në shtresat e tyre të besnikëve , personalitete, dijetarë,  imamë të mihrabëve, madje edhe gra me aftësi të kufizuara dhe po ashtu vajza tv reja qv për grat ishte nda një vend i veçantë – një grup muslimanësh këndonin me zë të butë dhe pastaj shpërndanë për të gjithë ata që ishin të pranishëm llojet të ndryshme të sheqerit dhe të parfumeve me erë të mirë.

Autor :  HANI  DAWAH –zv.Këshillëtar i Myftiut të Egjiptit

Related posts

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

− 2 = 2