Indeksi Global i Terrorizmit për vitin 2018: Bie numri i vdekjeve të shkaktuara nga terrorizmi

Vdekjet nga terrorizmi janë ulur me 27 përqind në vitin 2017 në 18,814 në nivel global. Ky është viti i tretë radhazi i përmirësimit. Rënia e terrorizmit global është reflektuar në indeksin: 94 vende janë përmirësuar këtë vit. Ndikimi ekonomik global i terrorizmit ishte 52 miliardë dollarë në vitin 2017, një rënie prej 42 përqind nga viti i kaluar. Vdekjet në Evropë ranë me 75 përqind. Franca, Belgjika dhe Gjermania kishin përmirësime të rëndësishme. Megjithatë, Spanja u përkeqësua ndjeshëm. Terrorizmi është ende një fenomen global me 67 shtete që regjistruan të paktën një vdekje në vitin 2017. Rënia e ISIS-it kontribuoi në një ulje prej 56 përqind të vdekjeve në Irak midis 2016 dhe 2017.
Megjithatë, ISIS-i mbetet grupi më vdekjeprurës i botës në botë. Pesë vende (Afganistani, Iraku, Nigeria, Somalia dhe Siria) regjistruan më shumë se 1,000 vdekje, ndërsa 19 vende regjistruan më shumë se 100 vdekje. Somalia dhe Egjipti shënuan rritjen më të madhe në numrin e vdekjeve nga terrorizmi në vitin 2017 – një sulm në Somali vrau 587 persona dhe një tjetër në Egjipt vrau 311 njerëz. ISIS-i mbetet grupi më vdekjeprurës i botës në botë.

Related posts

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

70 − = 61