Iftari i rrugës në Egjipt vjen me një aromë të diversitetit

Kairo: Vështirë të shihni një rrugë në Egjipt pa tabelën e iftarit, në kohën kur familjet po organizojnë “ushqime të mëshirës” për miqtë, të afërmit dhe fqinjët gjatë Ramazanit. Një traditë që filloi të ndihmonte të varfrit, është zgjeruar për të përfshirë rrugë dhe lagje të tëra, duke u dhënë banorëve dhe miqve një mundësi për t’u takuar, për të ndarë kujtimet e vjetra dhe për të shtuar vlerat e komunitetit tek fëmijët e tyre. Në Kajro, njerëzit konkurrojnë për të organizuar tavolina të mëdha iftari të ngarkuara me sende ushqimore.


Çdo vit, Moataz Aburiyeh planifikon një tavolinë iftari për miqtë dhe fqinjët në zonën qendrore të kryeqytetit Abdin. “Unë e konsideroj një mundësi të mrekullueshme për të parë shumë miq dhe për të biseduar për gjithçka”, tha 38-vjeçari Aburiyeh për Arab News. Tabela përmban të gjitha llojet e ushqimit. “Në tryezë është mishi i pules, orizi, sallata dhe sende të tjera. Unë e njoh preferencën e familjes dhe të fqinjëve dhe i plotësoj shijet e tyre,” tha Aburiyeh, i cili zotëron një dyqan për veshjen e burrave. Ndërkohë, banorët në Umm Reza, një fshat në perëndim të Kajros, organizuan një tavolinë iftari për të mbledhur të gjithë njerëzit e fshatit për të dytin vit radhazi.

Mësuesi i shkollës Khaled Kamal, i cili ishte prapa kësaj ideje, tha: “U kam sugjeruar banorëve që ata të mblidhen gjatë Ramazanit dhe të gjithë e mirëpritën idenë”. Fshatarët dhuruan para për tubimin e iftarit derisa ata kishin tubuar më shumë se 10,000 paundë egjiptianë apo(600$).
“Ne i lejojmë të gjithë njerëzit e fshatit të marrin pjesë, duke i përfshirë edhe të krishterët, që të ndajnë ushqimin me neve,” tha Kamal. Kisha e Pallatit të Duparës në Sheshin Tahrir në Kajron qendrore ka organizuar një tryezë mëngjesi për disa vjet, ku morën pjesë udhëheqës myslimanë dhe të krishterë. Kisha po mbikëqyret nga një numër i ri i burrave dhe grave. Studiuesi kopt Robert Al-Fares tha: “Të krishterët e Egjiptit po organizojnë iftare për të treguar se shoqëria është kthyer në një periudhë miqësie dhe frymash të unifikuara.” “Ky është një fenomen pozitiv që konfirmon fundin e një epoke të errët të ndarjes midis sekteve dhe feve”, tha ai. “Egjiptianët janë kthyer në gjendjen e tyre normale pas një periudhe radikalizimi nga ekstremistët që kërkuan të shkatërronin kulturën e tolerancës dhe pranimit midis popullit egjiptian,” tha Al-Fares. Arab News

Related posts

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

− 6 = 2