Fetarizëm apo interes..

Kur ndërgjegja vdes në shpirtin e njeriut, feja kthehet në një grumbull ritesh formale, shpesh të pashpirt, morali bie në nivelin e utilitarizmit (sjellja dhe veprimet e njerëzve udhëhiqen nga interesi dhe lëvërdia e çastit).

Te muslimanët sot nuk ka krizë frekuentimi nëpër rituale grupore. Kanë kaluar qindra vite që kur xhamitë në botën islame kurrë më shumë se sa sot skanë qenë më të mbushura me frekuentues. Moti më shumë se sa sot haxhinjë në Qabe nuk kanë shkuar.

Që moti më shumë se sa sot për fenë nuk është folur e as nuk është shkruar.…

Kriza jonë e vërtetë nuk është krizë fetarizmi, por krizë ndërgjegjeje dhe morali, krizë e parcializimit dhe margjinalizimit të kuptimit të fesë.

#foltash

Related posts

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

+ 23 = 28