Ekstremistët dhe propaganda online e tyre

 Metodologjia dhe fushëveprimi: CEP ka dokumentuar 168 individë ekstremistë që konsumonin materiale zyrtare ekstremiste të propagandës së grupit të tyre. Materialet zyrtare të propagandës janë definuar si materiale video, audio dhe tekste të prodhuara dhe të lëshuara nga mediat dhe drejtuesit e grupeve ekstremiste që përfaqësojnë pikëpamjet dhe retorikën e grupit. CEP ka dokumentuar këta individë në bazë të informacionit të dhënë në dokumentet zyrtare ligjore dhe raportet nga burime të besueshme të mediave. CEP mblodhi dhjetë pjesë informacioni për secilin individ, të cilat janë përshkruar në detaje.

Mësoni më shumë për metodologjinë:

Lloji i propagandës: Ky seksion specifikon llojin e materialit zyrtar të propagandës ekstremiste që arrihet. Në shumicën e rasteve përdoret gjuha e dhënë në materialin burimor, edhe pse në disa raste është përshtatur për qëndrueshmëri në mënyrë që çdo pjesë e materialit propagandues të referohet me të njëjtin term në të gjitha hyrjet. Përveç kësaj, nëse një pjesë e materialit propagandues është pjesë e një lloji tjetër të listuar (p.sh. nëse një fjalim është pjesë e një video ose një manual është pjesë e një reviste), ajo nuk është e shënuar si një lloj propagandë e ndarë.

Publikimi: Çdo botim zyrtar i teksteve që nuk bie në ndonjë nga kategoritë e tjera të nxjerra nga një grup ekstremist ose një nga udhëheqësit e tij të njohur. Një shembull do të ishte “Mbrojtja e Tokave Myslimane” nga themeluesi i al-Kaidës, Abdullah Azzam, një fetva që bën thirrje për domosdoshmërinë e xhihadit. Detajet e Propagandës: Ky seksion diskuton çdo detaj të disponueshëm për materialet zyrtare të propagandës ekstremiste dhe kontekstin në të cilin ata janë qasur dhe i cili shpërndarë nga individ të caktuar.

Lloji i ekstremistit: Çdo individ klasifikohet në një ose më shumë kategori (të specifikuara më poshtë) bazuar në aktivitetet kryesore ekstremiste të tij. Nëse një individ ishte përfundimisht i pasuksesshëm në kryerjen e aktivitetit të tij të dëshiruar, fjala “tentativë” shtohet para klasifikimit. Individët gjithashtu specifikohen të jenë “lehtësues” në qoftë se ata punonin për të lehtësuar aktivitetet ekstremiste të të tjerëve.

Luftëtar i huaj: një individ i cili udhëtoi për t’u bashkuar me një grup ekstremist jashtë vendit. Terrorist: një individ i cili kreu një akt terrori. Financues: një individ i cili ka siguruar fonde për një grup ekstremist apo individ ekstremist të njohur.

Shpërndarsi: një individ i dënuar për përhapjen e tij ose të saj të materialit ekstremist në internet. Rekrutues: një individ i dënuar për rekrutimin ose nxitjen e një individi tjetër nga dhuna në emër të një grupi ekstremist apo aktiviteti tjetër ekstremist. Mbështetësi: një individ i dënuar për një vepër që lidhet me mbështetjen e një grupi ekstremist.

Shtetësia: Ky seksion përfshin shtetësinë e individit ose statusin e qëndrimit të përhershëm, kur është e aplikueshme. Përshkrimi: Ky seksion përfshin një përshkrim të shkurtër të aktiviteteve ekstremiste të individit. Kaside: Një vepër e muzikës vokale islamike e lëshuar nga një grup ekstremist.

Counter Extremism- Foltash

Related posts

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

67 − 58 =