Duhet thirrje në vlera të besimit e jo në çthurje

Të keqshkolluarit në fe ndikojnë negativisht tek shoqëria fetare, kur pa dije flasin për çështje që kërkojnë studim të thukët e mbase vite për tu mësuar e përvetësuar. Pa e njohur mirëfilli as gjuhën arabe, nxjerrin gjykime (përbaltin) medh’hebe, shkolla, dijetarë e hoxhallarë të mbajtur të Umetit. Sjellin tek xhematet çështje diskutabile skolastike, e nxjerrin gjykime të tyret duke u mbështetur në copëza të shkëputura nga ligjëratat e derset e dijetarëve të cilat as nuk i kuptojnë bukvalisht e le më në kontekstet e thëna. Këta “dijetarë” të xhemateve ngjajnë më xhinët që arrijnë të kapin ndonjë copë lajm qiellor dhe rreth tij i mbështjellin një mijë gënjeshtra. Prandaj aq sa mund tu besohet shejtanëve aq mund tu besohet këtyre thirrësve, pasi thirrja e tyre nuk është thirrje në fe por në fitne.
Autor : Ilir Curri

Related posts

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

+ 76 = 84