Arabia Saudite bën thirrje për ndryshimin e ligjërimit fetar për të luftuar terrorizmin islamik

Nevoja për të përdorur retorikën fetare të modernizuar për të luftuar ekstremizmin u trajtua gjatë një seminari në festivalin kulturor Janadriyah në Arabinë Saudite.

Ndihmësi në gjykatën mbretërore Shejh Saad al-Shathri theksoi gjatë ngjarjes se terrorizmi dhe grupet terroriste abuzojnë dhe manipulojnë tekstet fetare për t’i shërbyer qëllimeve të tyre të dëmshme. Për më tepër, terroristët përfitojnë nga njerëz të prekshëm, të tillë si ata që vuajnë nga një krizë identiteti ose që kanë probleme psikologjike, në mënyrë që të avancojnë axhendat e tyre. Të rinjtë janë më të ndjeshëm ndaj grupeve ekstremiste, paralajmëroi ai. Prandaj, ai shpjegoi se retorika drejtuar rinisë duhet të jetë në përputhje me kohët moderne, duke i ruajtur vlerat thelbësore. Analiza e rasteve të terrorizmit fillon duke studiuar krerët terroristë dhe duke iu drejtuar dijetarëve fetarë, tha Shathri. Ai theksoi se terroristëve nuk duhet t’u jepet asnjë hapësirë për të zhvilluar dhe zgjeruar programet e tyre. Imami i Xhamisë së Madhe të Mekës Dr. Abdulrahman al-Sudais deklaroi se rifreskimi i retorikës fetare duhet të ndodhë kur ai aktual mbështetet në ekstremizëm.
Ai pranoi se retorika fetare ndryshon kur ndryshon koha.

Modernizimi i retorikës duhet ta bëjë Sheriatin Islamik të aksesueshëm në të gjithë botën, duke u përqendruar në etikën dhe moderimin. Retorika duhet të bazohet në tekste të fiksuara dhe në dijetarë të njohur. Ata duhet të theksojnë tolerancën dhe akomodimin për moshën e tanishme dhe shoqëritë e ndryshme, tha Sudais. Drejtori Ekzekutiv i ITCT-së, Noor Dahri, duke folur me ITCT Newsdesk, tha: “Pajtohem plotësisht me Imam Dr Abdulrahman al-Sudais mbi nevojën për të përditësuar narrativën fetare për të luftuar ekstremizmin dhe terrorizmin islamik.

Është detyrë e myslimanëve të marrin një rol udhëheqës në ndryshimin e narrativës, sepse ne gjithmonë duhet të kujtojmë se retorika e ekstremistëve është shumë tërheqëse dhe ka devijuar një brez të tërë të rinisë sonë. Tani mund të jetë koha që të përpiqemi ta ndryshojmë këtë dhe të marrim rolin udhëheqës në kundërshtimin e tregimit të ekstremistëve dhe terroristëve. Ne në ITCT synojmë të kundërvihemi dhe të zbusim retorikën e ekstremistëve duke përdorur tekste islame nga Kurani dhe Hadithi. Një nga çështjet kryesore që po përballet rinia muslimane në Perëndim është kriza e identitetit.

Postime te ngjajshme