A është me të vërtetë ‘haram’ të urojm dikë për  Krishtlindje

Kur po afrohet Krishtlindja, po filloj të shoh mesazhet e rastësishme anti-Krishtlindje në internet që thonë se përshëndetja me rastin e Krishtlindjes është haram (e ndaluar) sipas konsensusit fetar. Disa pretendojnë se thënia “Gëzuar Krishtlindjet” është e barabartë me kryerjen e “shirkut” ose shoqërimit e partnerëve me Allahun. Nga shumë klerikë që e shtyjnë këtë pikëpamje, Dr. Zakir Naik është një person i shquar. Ai thotë, “Ajo që njerëzit nuk e kuptojnë është se kur ju i dëshironi dikujt një Krishtlindje të Gëzuar, ju jeni duke rënë dakord se Jezu Krishti ka lindur më 25 dhjetor dhe … ai është djali i Perëndisë … i cili është vërtet shirk”. Vërtetë, Islami bazohet në parimin themelor të Njëshmërisë së Perëndisë (Tauheed). Prandaj, shoqërimi i çdo partneri me Perëndinë (Shirk) është mëkati më i madh në Islam. Kurani i Shenjtë predikon se Perëndia nuk lind dhe nuk është i lindur. Por a është me të vërtetë ‘shirk’ t’i urojmë dikujt një Krishtlindje të lumtur? Islami është i vetmi besim (përveç krishterimit) që e bën të detyrueshëm që ithtarët e tij të besojnë në të vërtetën dhe në misionin hyjnor të Jezusit.

Kurani i Shenjtë mëson se Jezu Krishti (Isa a.s.) ishte një profet i vërtetë i Perëndisë. Në këtë rol, ai ishte i ngjashëm me profetët e tjerë, p.sh. Profeti Adem, Profeti Ibrahim, Profeti Musa, Profeti Davud dhe Profeti Muhamed (a,s). Jezu Krishti u dërgua si Mesia te Bijtë e Izraelit për t’i reformuar dhe për t’i udhëhequr ata në spiritualitet. Megjithëse historianët e kanë debatuar datën e saktë, qindra miliona të krishterë në mbarë botën e kanë shënuar 25 dhjetorin si ditëlindjen e Krishtit. Është një kohë festimi dhe bashkimi i komunitetit për ta. Si i tillë, duke thënë “Gëzuar Krishtlindjet” është thjesht një gjest i vullnetit të mirë dhe i dashurisë, dhe asgjë tjetër. Si kjo nënkupton një marrëveshje me nocionin se Jezusi ishte biri i Perëndisë, ose një dëshmi e betuar se ai patjetër u lind atë ditë, kjo është vërtet e gabuar. Është thjesht qesharake. Nëse themi “Gëzuar Krishtlindjet” dhe kjo nënkupton besimin në statusin e Jezusit si bir i Zotit, e njëjta do të vlejë për shumë gjëra të tjera p.sh. duke thënë ‘Mirupafshim’. Mirupafshim u shpik nga fjala më e gjatë “Perëndia të jetë me ju”. Megjithëse unë besoj se të gjithë kemi të njëjtin Zot, ata që zhyten në ndërlikime të pakuptimta duhet ta dinë se ky Perëndi (fillimisht në Mirënjohje) është Perëndia që shumica e të krishterëve e besojnë se lindi një djalë. Pra, a po thua se fjala lamtumirë është haram dhe e barabartë me kryerjen e shirkut? Në mënyrë të ngjashme, kur një i krishterë thotë “Zoti të bekoftë ty”, a po pyesim se ç’kuptim kanë ata nga Perëndia dhe se jemi fajtorë për barazimin e partnerëve me Allahun vetëm për shkak se ata mund të mbajnë një nocion tjetër të Perëndisë?

Ne e dimë se Profeti Muhamed (a,s) madje lejoi një delegacion të të krishterëve bizantin nga Nexhrani për të kryer adhurime në xhaminë e tij në Medinë. Kur ata kërkuan një vend për adhurim, Profeti i Shenjtë (a,s) u përgjigj: “Kryeni shërbimin tuaj këtu në xhami. Është një vend i shenjtëruar për Perëndinë “. A e ka bërë pejgamberi (Zotin) shirk duke i lejuar të krishterët të adhurojnë në xhaminë e tij, duke e ditur se e morën Profetin Jezus si një bir të Perëndisë?! Tribune.co

Related posts

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

84 + = 85