A është ISIS ende gjallë dhe mirë në internet?

Nga: Anne Speckhard dhe Ardian Shajkovci

Me rënien e të ashtuquajturit “Shteti Islamik” në Irak, dhe Siri, një rënie e menjëhershme përkatëse dhe e qëndrueshme ka ndodhur në komunikim strategjik të ISIS në aktivitetet propagandistike online. Megjithatë, “Kalifati virtual” i grupit po rimëkëmbet dhe ende mbetet shumë i gjallë sot – vazhdon të krijojë përmbajtje të re, si dhe riciklojë të vjetrat, me diskutime dhe rekrutime në internet në lëvizjen që vazhdon ende me shumë ashpërsi. Komisioneri Evropian për Sigurinë e Unionit Julian King kohët e fundit ka deklaruar se pavarësisht se vuan një goditje të rëndësishme si në Irak dhe Siri, si dhe në nivel global, ISIS vazhdon të jetë aktiv në internet , për të promovuar ideologjitë e tyre. “Ata kanë pësuar ndryshime në terren në Irak dhe Siri,” vuri në dukje King “, por ato ende prodhojnë materiale, ata ende përdorin internetin për të trafikuar propagandën e tyre dhe materialin e tyre radikalizues”. Po kështu, hulumtimi i fundit i kryer nga VOX-Pol tregon se pavarësisht rënies së ISIS materiali i dhunshëm ekstremist ndaj 300 artikujve online të prodhuara në dhjetor të vitit 2017, është rritur në 700 në janar të 2018. Disi, ISIS vazhdon të jetë aktiv dhe të rrisë veten në internet. Përveç kësaj, Europol në kërkimet e fundit tregonë se më shumë se 150 platforma të mediave sociale, në gjuhë të ndryshme, vazhdojnë të shfrytëzohen nga grupet e dhunshme ekstremiste si ISIS dhe al-Kaida në mbarë botën.

Në këtë drejtim, janë shtuar masa të zgjeruara të sigurisë për të përballuar dhe adresuar kërcënimet e tilla. Për shembull, Direktiva e vitit 2017 e BE-së për Luftimin e Terrorizmit shtriu listën e veprave terroriste për të përfshirë gjithashtu përhapjen e propagandës terroriste në internet, ndërkohë që një numër masash të tjera legjislative mandatonin heqjen e përmbajtjeve të dhunshme ekstremiste dhe terroriste nga platformat e shërbimit të internetit brenda një ore pasi u postuan , duke vënë një barrë të konsiderueshme tek ofruesit e shërbimeve si Google. Përveç kësaj, në një operacion të kordinuar me shumë vende, agjencitë e zbatimit të ligjit në Belgjikë, Francë, Rumani, Bullgari, Britani, Kanada, Holandë dhe Shtetet e Bashkuara kohët e fundit po synonin faqet e përbashkëta të lajmeve të ISIS: si agjencia e lajmeve Aamaq, dhe faqet e lajmeve Halumu dhe Nasher. Për fat të keq, agjensia e lajmeve ISIS ‘Aamaq, pavarësisht përpjekjeve të koordinuara të zbatimit të ligjit të SHBA-së, bëri një rikthim vetëm disa ditë pasi u qëllua, veçanërisht nën një adresë të regjistruar në Rusi. Së bashku me përpjekjet e qeverisë, kompanitë dhe organizatat private kanë punuar vazhdimisht për të zhvilluar dhe rritur mjetet dhe teknologjitë për të zbuluar dhe hequr përmbajtjen e dhunshme ekstremiste në internet dhe për të aplikuar burime të hapura, me mjetet e zbulimit të medias sociale dhe mjetet e inteligjencës për të parashikuar radikalizimin në internet.

Postime te ngjajshme