🌙 JA SI LINDI KARANTINA

Studiuesi persian i mjekësisë, Ibn Sina (980-1037), dyshoi se disa sëmundje përhapeshin nga mikroorganizmat!

PĂ«r tĂ« parandaluar infektimin nga njeriu tek njeriu, ai shpiku metodĂ«n e izolimit tĂ« plotĂ« tĂ« njerĂ«zve pĂ«r 40 ditĂ«. KĂ«tĂ« metodĂ« e quajti al-Arba’iniya -“Dyzeta”.TregtarĂ«t nga Venediku kishin dĂ«gjuar pĂ«r metodĂ«n e tij tĂ« suksesshme dhe e sollĂ«n atĂ« nĂ« Itali. E quajtĂ«n “Quarantena” (“Dyzeta” nĂ« italisht).

Kjo Ă«shtĂ« edhe fillesa e fjalĂ«s “karantinĂ«”. Kurani i ShenjtĂ« thotĂ«: “Kush shpĂ«ton njĂ« jetĂ« njerĂ«zore, Ă«shtĂ« njĂ«soj si tĂ« ketĂ« shpĂ«tuar tĂ« gjithĂ« njerĂ«zimin” (5:32). Ende sot, metoda e Ibn Sina-s shpĂ«ton jo mijĂ«ra, po ndoshta miliona jetĂ«.Emri i plotĂ« i Ibn Sina-s ishte Abu Ali Al-Hussein Ibn Abdullah Ibn Sina. NĂ« perĂ«ndim e njohin edhe me versionin latin tĂ« emrit tĂ« tij: Avicenna⭐#FOLTASH

Related posts

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do tĂ« bĂ«het publike. Fushat e domosdoshme janĂ« shĂ«nuar me njĂ« *

41 + = 49