Washington Post: Kosova, vendi i luftëtarëve të shumtë të ISIS-it, po përpiqet ta ndaloj problemin e terrorizmit

 DJAYE3VHAQI6RLLPBADXBXG5YIPRISHTINË, Kosovë – Me gjithë vëmendjen e treguar për shfaqjen e terroristëve islamik në Belgjikë, Francë dhe vende të tjera evropiane, një nga problemet më të mëdha të radikalizmit të kontinentit po merr pjesë në skajet e saj. Kosova, kombi i vogël me shumicë myslimane me vetëm 1.8 milion, ka prodhuar më shumë luftëtarë të huaj për kokë banori sesa çdo vend tjetër perëndimor që kur ‘Shteti Islamik’ e ka shpallur kalifatin e saj të vdekur në vitin 2014. Katërqind e trembëdhjetë qytetarë të Kosovës janë bashkuar me atë grup dhe fraksione ekstremiste islamike në atë kohë.

Në kohën kur po përpiqet të bashkohet me Bashkimin Evropian, Kosova ka qenë nën presion për të hequr problemin e saj të radikalizimit – dhe autoritetet pretendojnë se kanë arritur sukses. Që nga viti 2013, policia kosovare thotë se ata kanë akuzuar më shumë se 120 të dyshuar terroristë dhe kanë arrestuar shumë të tjerë, duke përfshirë imamë të mirënjohur konservatorë të dyshuar për rekrutimin e njerëzve për të luftuar jashtë vendit. “Tani nuk e shohim terrorizmin si një kërcënim”, tha Kujtim Bytyqi, një nga analistët e lartë të politikës së sigurisë të qeverisë dhe kreu i strategjisë së Kosovës për të luftuar ekstremizmin e dhunshëm. “Ka heshtje totale. Të gjithë imamët, edhe nëse duan të thonë diçka, kanë frikë nga qeveria. ” Por shumë prej atyre terroristëve të dyshuar, të dënuar sipas një ligji më të vjetër kundër terrorizmit që kufizon dënimet me burg deri në pesë vjet, tani po lirohen. Dhe disa thonë se përpjekjet për t’i rehabilituar ata janë drejt fundit dhe janë për një kohë shumë të shkurtër. “Ne po bëhemi më të fortë dhe më të zgjuar”, tha Fitim Lladrovci, 28 vjeçar, një ish-luftëtar dhe i burgosur i Shtetit Islamik, duke iu referuar ekstremistëve. “Terroristët nuk do të ri-integrohen dhe mund të ketë sulme këtu.” Anne Speckhard, një psikiatre e cila drejton Qendrën Ndërkombëtare për Studimin e Ekstremizmit të Dhunshëm, tha se përçmimi i Lladrovcit për rehabilitim dhe forcim të besimeve rrënjësore ka gjasa të jetë emblem e “disa xhihadistëve militantë që kthehen përtej Kosovës.” Është një zhvillim potencialisht ogurzi për përpjekjet e deradifikimit në të gjithë kontinentin. “Duhet të sigurojmë një model deradifikimi për të gjithë Evropën”, tha Garentina Kraja, një studiuese e jashtme e lartë për Qendrën e Kosovës për Studime të Sigurisë. “Ne jemi një shoqëri me shumicë myslimane, por ne jemi evropianë laikë.

Pra, ndihet sikur ekziston një shembull i mirë që gjendet diku, këtu ne mund të japim një përgjigje. ” Kosova gjithashtu mund të jetë një pikë hyrëse në E.U. për të nisur sulme, tha Daniel Koehler, drejtor i Institutit Gjerman për Studimet e Radikalizimit dhe De-Radikalizimit. Në fillim të qershorit, autoritetet e Kosovës arrestuan një çift të dyshuar për planifikimin e sulmeve ndaj trupave të NATO-s në Kosovë, si dhe në vendet publike në Francë dhe Belgjikë. Që nga prilli, Departamenti Amerikan i Drejtësisë ka ndihmuar në zbatimin e programeve të rehabilitimit në burgjet e Kosovës ndaj të dyshuarve të akuzuar për terrorizëm . Përpara kësaj, megjithatë, vendi nuk kishte program gjithëpërfshirës për rehabilitimin e luftëtarëve të kthyer sipas raportit të Komisionit Evropian të vitit 2018. “Shumica e vendeve evropiane kanë programe shumë më të qëndrueshme.

Në Gjermani, Britani e Madhe dhe Francë, ka një histori të gjatë të mirëqenies sociale dhe infrastrukturës së burgut shumë më të fortë se në Kosovë, “tha Koehler. “Kosova ende po shërohet nga lufta e saj 1998-1999 kundër Serbisë dhe po vuan korrupsionin në sektorin publik dhe problemet me sundimin e ligjit”. Programi i ri i drejtuar nga Shtetet e Bashkuara dërgon psikologë, sociologë, punonjës socialë dhe imamë të moderuar nga Bashkësia Islame e Kosovës për të punuar me të burgosurit e akuzuar për terrorizëm. Lladrovci, i cili u lirua nga burgu tre muaj më parë pasi shërbeu pak më shumë se tre vjet, tha se Koalicioni “po talleshin me idenë e dërgimit të imamëve të moderuar për ti vëzhguar ata.

Të kthyerit, tha ai, nuk do t’i pranojnë ata imamë “sepse ata nuk janë myslimanë të vërtetë”. Anne Speckhard, një psikiatre e cila drejton Qendrën Ndërkombëtare për Studimin e Ekstremizmit të Dhunshëm, tha se programi gjithashtu ka qëllimin e gabuar: duke i bindur individët që të mos përdorin dhunën në vend që të përpiqen t’ua heqin ato mendime krejtësisht. Speckhard beson se deradifikimi duhet të jetë qëllimi kryesor, një person me të vërtetë i deradikalizuar tha ajo, nuk do të “lirohet lehtësisht nga mendimet terroriste”, ndërsa një që është “i çliruar” nga dhuna, por është ende ideologjikisht i angazhuar me mendime ekstreme është “shumë më i mundshëm për t’u kthyer”.

 Liridon Kabashi, 31 vjeçar, një ish anëtar tjetër i ‘Shtetit Islamik’, tha se ai thjesht nuk hasi asnjë përpjekje për trajtimin e të burgosurve. “Qe dy vjet kam dëgjuar që flasin për programin, por unë kurrë nuk e kam parë atë në realitet”, tha Kabashi, i cili u kthye në Kosovë në vitin 2013 dhe u burgos në një mandat trevjeçar. Ndryshe nga Lladrovci, atij i vjen keq që u bashkua me ‘Shtetin Islamik’ dhe ai kurrë nuk i justifikon sulmet terroriste në Evropë. Megjithatë, ai tha se “të kthyerit e tjerë” e përqafojnë një ideologji radikale dhe kanë nevojë për programe të vërteta “de-radikaliste dhe ri-integruese” para se të bëhen më të sofistikuar dhe të planifikojnë sulme të ardhshme në Kosovë apo më gjerë.

Analizë nga Washington Post me: 24.08.2018

Postime te ngjajshme