Tmerri i varreve masive të ISIS-it që u zbuluan në Irak

(FILES) In this file photo taken on April 12, 2015 Iraqis mourn near body-bags containing the remains of people believed to have been slain by jihadists of the Islamic State (IS) group lying on the ground at the Speicher camp in the Iraqi city of Tikrit. The Islamic State group left behind more than 200 mass graves in Iraq containing up to 12,000 victims that could hold vital evidence of war crimes, the UN said November 6, 2018. The United Nations in Iraq (UNAMI) and its human rights office said they had documented a total of 202 mass graves in parts of western and northern Iraq held by IS between 2014 and 2017. / AFP / AHMAD AL-RUBAYE

BAGDAD: Më shumë se 200 varre masive janë zbuluar në Irak në zonat e kontrolluara më parë nga militantët e ISIS-it, than të martën Kombet e Bashkuara. Varret përmbajnë eshtrat e mijëra njerëzve, që besohet të jenë viktima të grupit militant të linjës së ashpër, të cilët në periudhën qershor-dhjetor 2014, u kapën nga një numër i madh i Irakut verior dhe e deklaruan atë pjesë të kalifatit të tyre. Të vdekurit përfshijnë gratë, fëmijët, të moshuarit dhe personat me aftësi të kufizuara, si dhe pjesëtarët e forcave të armatosura të Irakut dhe policisë, tha një raport i OKB-së. Kombet e Bashkuara kanë thënë më parë se pothuajse 33,000 civilë u vranë nga grupi terrorist në Irak, me më shumë se 55,000 të plagosur. Vendet e varrezave janë të përqendruara në katër provinca – Ninewa, Kiruk, Salah Al-Din dhe Anbar – në pjesën veriore dhe perëndimore të vendit, pranë kufirit me Sirinë. Gjatë sundimit të tij trevjeçar, grupi terrorizoi banorët lokalë, duke kryer ekzekutime masive. Militantët gjithashtu synonin pjesëtarët e pakicave etnike dhe fetare, duke përfshirë të krishterët dhe ata Jezidis. Varri më i vogël masiv, që gjendet në Mosul, përmban tetë trupa, ndërsa më i madhi, lugina e Al-Khasfa në jug të Mosulit, mendohet të ketë rreth 4.000 trupa. Kombet e Bashkuara thanë se vendet duhet të mbrohen nga ndërhyrja ose kontaminimi për të siguruar drejtësinë dhe llogaridhënien.

Postime te ngjajshme