Strategjia e re kundër terrorizmit e presidentit Trump

109_2018_b1maylgcounterterro8201_c0-534-1600-1466_s885x516OPINION: “Ne mbetemi një komb në luftë.” Strategjia e re Kombëtare kundër terrorizmit (NSC) e Presidentit Trump fillon me atë deklaratë të thjeshtë të fakteve. Shekulli 21 është një moshë e konfliktit. Kjo nuk ka gjasa të ndryshojë së shpejti. Nuk na pëlqen kjo. Është më ngushëlluese të besohet, siç e bëri me të vërtetë Presidenti Obama, se “vala e luftës është duke u zhdukur”, që eliminimi i Osama bin Ladenit ishte i njëjtë me mposhtjen e al Kaidës, dhe se grupet e tilla terroriste si ‘Shteti Islamik’ janë thjesht ekipe “JV”; dhe se ne kemi ekspertë të trajnuar për të “luftuar ekstremizmin e dhunshëm”.

“Kjo luftë, ashtu si të gjitha luftërat, duhet të përfundojë”, tha Presidenti Obama në vitin 2013. “Kjo është ajo që na këshillon historia. Kjo është ajo që kërkon demokracia jonë. ” Në të vërtetë, nëse historia këshillon diçka, është se luftërat rrallë përfundojnë me fat. Dhe sigurisht nëse demokracia kërkon ndonjë gjë, duhet të mbrohet nga forcat anti-demokratike. Nga të cilat ka shumë. Në Luftën e Dytë Botërore ne mposhtëm supremacistët racialë. Në Luftën e Ftohtë ne mposhtëm supremacistët e klasës. Në luftën e tanishme, që është Lufta e Gjatë, pasi mendoj se ka kuptim ta quajmë kështu, ne ose do të mposhtim supremacistët fetarë ose do të na mposhtin. Në një konferencë të Shtëpisë së Bardhë javën e kaluar, këshilltari i Sigurisë Kombëtare John Bolton u tha gazetarëve se NSC i ri njeh “se ekziston një ideologji terroriste me të cilën po përballemi. Pa pranuar këtë, ne nuk mund t’i drejtohemi siç duhet kërcënimit terrorist”. Dokumenti prej 34 faqesh i referohet “grupeve terroriste radikale islamike”, një frazë që zoti Obama e shmangi nga frika se do të ofendonte myslimanët. Më lejoni të sugjeroj që shumica e myslimanëve nuk janë budallenj. Ata e dinë se nga Azia në Lindjen e Mesme në Afrikë deri në Ballkan e deri në Miçigan, Islami interpretohet dhe praktikohet në mënyra të ndryshme.

Vini re se strategjia e re e z. Trump flet për islamizmin, i cili mund të përkufizohet si një ideologji e bazuar në domosdoshmërinë e rivendosjes së dominimit që Islami e gëzonte në shumicën e botës për gati një mijë vjet. Islamistët radikalë besojnë se rruga drejt së ardhmes duhet të pastrohet nga shpata – duke bërë xhihadin kundër jobesimtarëve, apostatëve dhe heretikëve. Ose, si udhëheqësi i al-Kaidës, Ayman al-Zawahiri, që e shprehu atë me një mesazh që përkonte me përvjetorin e fundit të sulmeve të 11 shtatorit në 2001, kundër “kriminelëve të mëdhenj ndërkombëtarë, dhe prej tyre Amerika është më e rëndësishmja”. Financimi terrorist vazhdon të vijë nga nafta e Lindjes së Mesme dhe për këtë arsye administrata do të këshillohet të shqyrtojë seriozisht politikat që do të nxisin diversifikimin e karburantit të transportit. Administrata do të donte që aleatët e Amerikës të ishin partnerë më të mirë, të mbanin më shumë përgjegjësi. “Amerika e parë nuk do të thotë vetëm Amerika,” vëren NSC.

Komponentë të tjerë të planit përfshijnë vazhdimin e ndalimit të luftëtarëve të paligjshëm në Guantanamo (një herë në tokën amerikane që kanë të drejtë ligjore për të gjitha të drejtat e qytetarëve amerikanë), “ndërtimin e kufijve të fortë, forcimin e sigurisë në të gjitha portet e hyrjes në Shtetet e Bashkuara, infrastrukturë kritike, dhe lehtësimin e gatishmërisë”. NSC i ri i Presidentit Trump nuk është fjala e fundit kundër terrorizmit. Armiqtë tanë mësojnë dhe përshtaten, dhe kështu duhet edhe ne. Këshilla e historisë, strategët ushtarakë për mijëvjeçarë kanë këshilluar se, “Nëse e njihni armikun dhe e njihni veten, nuk duhet të keni frikë rezultatin e njëqind betejave.” Me valën e luftës që po rritet dhe jo duke u larguar, kjo është një vlerësim konservativ nga numri i betejave që shtrihen përpara.

Washingon Times – Foltash

Postime te ngjajshme