Rasti i Terrorizmit thekson rrezikun e kthimit të luftëtarëve që financojnë ISIS-in

BN-XW975_ISISRE_M_20180316170203

Sofje, Bullgari – Në pranverë të vitit 2016, një luftëtar i dyshuar i ‘Shtetit Islamik’, i quajtur Ahmed Musto, u kthye nga Siria, u vendos në një fabrikë për përpunimin e biznesit të duhanit në kryeqytetin bullgar dhe filloi një familje të re, sipas dokumenteve të gjykatës dhe autoriteteve bullgare. Shtatorin e kaluar, autoritetet bastisën biznesin dhe arrestuan z. Musto. Që nga largimi i grupit militant, Z. Musto dërgoi të ardhurat nga biznesi i tij për ‘Shtetin Islamik’ në Siri, sipas zyrtarëve të zbatimit të ligjit. Z. Musto tash po përballet me akuzat lidhur me terrorizmin, sipas dokumenteve të gjykatës dhe një deklarate nga prokurorët bullgarë. Përmes avokatëve të tij, z. Musto mohoi akuzat dhe mohoi të ketë lidhje me ‘Shtetin Islamik’.

‘Shteti Islamik’ ka humbur pjesën më të madhe të territorit që dikur e kishte në Siri dhe Irak dhe autoritetet perëndimore kanë kohë që janë shqetësuar se disa nga 5,000 banorët e Bashkimit Evropian që luftuan në anën e saj mund të kthehen dhe të iniciojnë sulme terroriste në shtëpi. Nga 1700 shtetas francezë që u bashkuan me radhët e ‘Shtetit Islamik’, 302 ishin kthyer në Francë deri në nëntor, sipas qeverisë franceze. Kurse prej 360 britanikëve rreth 850 luftëtarë janë kthyer në shtëpi, sipas një zyrtari britanik. Ekziston një shqetësim në rritje se luftëtarët që po kthehen mund të mbledhin para për të ndihmuar ‘Shtetin Islamik’ të plotësojnë arkën e varfër dhe të financojnë sulme terroriste nga të tjerët. Frika është se “të kthyerit mund të mbledhin para dhe ti dërgojnë ato jashtë vendit ose të rekrutojnë njerëz në terren dhe t’i mbështesin financiarisht”, tha Brian Michael Jenkins, ekspert i terrorizmit në Rand Corp, një institut studimor me bazë në SHBA Europol, agjencia policore e Bashkimit Evropian, vlerëson se deri në 40% të parcelave terroriste në Evropë janë të paktën të financuara pjesërisht nga aktiviteti kriminal. “Përsa i përket kthimit të luftëtarëve të huaj, Europol beson se disa të kthyer do të përjetësojnë kërcënimin terrorist ndaj BE-së përmes aktiviteteve të radikalizimit, dhe mbledhjes së fondeve dhe bashkëpunimit me organizata terroriste”, tha Jan Op Gen Oorth, një zëdhënës i Europolit.

Postime te ngjajshme