Pse njerëzit bëhen ekstremistë?

45260480_1152513374901679_3649598066924716032_n Ekspertët amerikan thonë se ndjenja e vetmis dhe ndjenja e mos vlerësimit mund ti çojë njerëzit të bashkohen me grupe si KKK apo ISIS. Është e vështirë të kuptosh se çfarë i bën njerëzit të angazhohen në sulme terroriste të dhunshme. Cili është motivimi për sulme të tilla si 9/11, bombardimet vetëvrasëse në Shën Petersburg, Rusi, apo një automjet që po shkonte drejt një turme në Charlottesville, Va.
Cilat ishin arsyet që sulmuesit po mendonin? Pse do të shkonin në ekstreme të tilla? Arsyet dhe motivet që qëndrojnë pas terrorizmit mund të ndryshojnë dhe shpesh janë një mister, por shumë ekstremistë që i kryejnë këto akte ndajnë tiparet themelore. “Këto dobësi zbatohen përgjatë gjithë bordit dhe nuk janë të lidhura vetëm me terroristët islamikë, por me çdo lloj ekstremisti të dhunshëm”, tha për SETimes Karol Rollie Flynn, një veteran 30-vjeçar i Agjencisë Qendrore të Inteligjencës (CIA) dhe një profesor në Universitetin Georgetown. Byroja Federale e Hetimeve (FBI) përsërit mendimin e saj, duke raportuar se këta njerëz i bëjnë njerëzit më të prirur ndaj radikalizimit sepse:
– ndjehen të vetmuar ose ju mungonë kuptimi dhe qëllimi në jetë duke qenë të shqetësuar emocionalisht pas një ngjarjeje stresuese.
– nuk pajtohen me politikën e qeverisë.
– nuk e kan ndjenjën e çmuar apo vlerësuar nga shoqëria duke besuar se ata kanë mundësi të kufizuara për sukses.
– kan urrejtje ndaj llojeve të caktuara të njerëzve.

“Njerëzit me këto dobësi përfitohen nga rekrutuesit në një qasje klasike të rekrutimit të inteligjencës,” tha Flynn. “Kjo është mënyra se si shërbimet e inteligjencës rekrutojnë spiunë. Ata kërkojnë dobësi në personin që ka nevojë për më shumë para, nuk është i lumtur, ka probleme me pije ose drogë, dhe kërkon zgjidhjen e këtyre problemeve. Për grupe si ISIS-i, Flynn vuri në dukje se udhëheqësit inkurajojnë rekrutët për t’u tërhequr nga familja dhe miqtë. “Ata i këshillojnë që të mos jenë të kjart për këtë, dhe me kalimin e kohës, grupi zë vendin e familjes dhe miqve të tyre dhe në njëfarë kuptimi ata bëhen të izoluar nga komuniteti dhe të dashurit e tyre”, shpjegoi ajo. “Duke bërë këtë, individët e rekrutuar marrin informacionin dhe mendimet e tyre nga grupi radikal dhe nuk janë më në gjendje të dëgjojnë argumentet kundër asaj që po i thërret”.

Postime te ngjajshme