Podcast: ISIS-i tani konsiderohet më vdekjeprurës se talebanët

image Në podkastin e kësaj jave të botës, ne flasim me Rukmini Callimachi, reporteren e New York Times, i cila bën mbulimin e grupeve terroriste, si ISIS-i. Dhe ajo ka sjellë informacione në lidhje me operacionet dhe karakteristikat e brendshme të organizatës terroriste. Callimachi paralajmëron se, edhe pse territori i ‘Shtetit Islamik’ është zvogëluar me 98 përqind në Siri dhe Irak, ajo thotë: “Unë nuk do të përshkruaj kalifatin si të shkatërruar ose të humbur”. Por në vende të tjera, ajo po rritet në forcë. “Në vendin e Jemenit, jo shumë larg nga Iraku dhe Siria, sipas Pentagonit të SHBA-së, numri i luftëtarëve të ISIS-it në vitin e kaluar është dyfishuar.

Në Afganistan, ku ne jemi mësuar të dëgjojmë për talebanët, ISIS-i tani konsiderohet më vdekjeprurës se talibanët. ” Callimachi ka qenë këtu më parë. Ajo ishte në Mali në vitin 2013, në një rajon që një grup i lidhur me al-Kaidën sapo ishte larguar. Osama Bin Laden ishte i vdekur dhe qeveritë perëndimore po thoshin se organizata “kishte qenë e prerë”. Në një bankë të përdorur dikur nga al-Kaida si stacion i policisë lokale, Callimachi gjeti një kopje të dokumenteve që sfiduan pikëpamjen mbizotëruese. “Atje unë po merrja dokumente të nënshkruara nga menaxheri i përgjithshëm i al-Kaidës duke u dhënë udhëzime të hollësishme luftëtarëve në Mali për saktësisht se si të kryejnë xhihadin e tyre”. “Kuptova menjëherë se tregimi zyrtar ishte i gabuar. Ishte i pandershëm dhe nuk ishte në përputhje me atë që grupi po bënte.”

Postime te ngjajshme