Një gjyq 10 minutësh dhe një dënim me vdekje: Kjo është drejtësia irakiane për të dyshuarit e ISIS-it

merlin_120159167_3d3a2911-6493-4ae0-9e77-2db76536bea0-master768 Një grua 42-vjeçare kishte vetëm dy minuta për të mbrojtur veten kundër akuzave për mbështetjen e ‘Shtetit Islamik’. Amina Hassan, një grua turke me një pallto të zezë i tha gjyqtarit irakian se ajo dhe familja e saj kishin hyrë në mënyrë ilegale në Siri dhe Irak dhe po jetonin në Kalifatin e ashtuquajtur Kalifati i ‘Shtetit Islamik’ për më shumë se dy vjet. Por, ajo shtoi: “Nuk kam marrë kurrë para nga ‘Shteti Islamik’. I solla paratë e mia nga Turqia “. I gjithë gjyqi zgjati 10 minuta para se gjyqtari ta dënojë atë me vdekje duke u varur. Një tjetër grua e akuzuar turke hyri në sallën e gjyqit. Pastaj një tjetër, dhe një tjetër. Brenda dy orëve 14 gra ishin gjykuar, dhe dënuar me vdekje. Human Rights Watch ka kritikuar Irakun duke u mbështetur në një ligj tepër të gjerë për të arritur shpejt dënimin maksimal të shumicës së njerëzve. Ligji kundër terrorizmit i vendit lejon dënimin me vdekje për cilindo “që kryen, nxit, planifikon, financon ose ndihmon në aktet e terrorizmit”.

Pra gjykatat irakiane po përballen me një dënim të njëanshëm për kryerësin e krimeve kundër njerëzimit, sikur rasti i gruas së një luftuesi të ‘Shtetit Islamik’ që vërtet mund të ketë pasur pak fjalë në karrierën e burrit të saj. “Rrethanat individuale nuk kanë rëndësi,” tha Belkis Wille, hulumtuese e lartë për Irakun për Human Rights Watch. “Gatuesit, punëtorët mjekësorë, të gjithëve u është dhënë dënimi me vdekje.” Barra e ulët për dënimin sipas ligjit, tha ajo, gjithashtu do të thotë që gjykatat nuk po shqetësohen për të hetuar disa prej krimeve më të këqija që besohet të jenë kryer nga anëtarë të ‘Shtetit Islamik’, siç janë skllavëria, përdhunimet ose vrasjet jashtëgjyqësore. Ministria e Drejtësisë e Irakut hedh poshtë kritika të tilla dhe hedh poshtë integritetin e gjyqtarëve dhe standardet e saj të procesit të rregullt. “Nëse ka prova atëherë të dyshuarit ndiqen penalisht, dhe nëse nuk ka prova atëherë ata lirohen”, tha Abdul-Sattar al-Birqdar, një gjykatës dhe zëdhënës i Ministrisë së Drejtësisë.

Postime te ngjajshme