Kur filloi ekstremizmi: 40 vjet kur u sulmua Xhamia e Madhe në Mekë

1310596-1422302742

Ka 40 vjet që kur Arabia Saudite përjetoi për herë të parë një sulm terrorist, i cili tronditi të gjithë myslimanët në mbarë botën. Ai u zhvillua në vendin e tyre më të shenjtë ku Qabja është e vendosur për shekuj me radhë. Rritja e ekstremizmit në Mbretëri filloi me 1 Muharrem të vitit 1400 hixhri – që korrespondon me 20 nëntor 1979 – kur një grup devijant sulmoi Xhaminë e Shenjtë të Mekës.

Incidenti, i cili zgjati dy javë, mori jetën e më shumë se 100 njerëzve. Ishte muaji i parë i kalendarit islamik Muharrem. Qindra besimtar po silleshin rreth Qabes së Shenjtë, në spiritualitet dhe paqe, duke kryer lutjen e mengjesit. Ishte rreth orës 5:25, kur papritmas, shoqëruesit filluan të dëgjonin tingujt e plumbave që kthyen vendin më paqësor në një skenë për vrasësit, të cilët kishin në shënjestër njerëzit e zakonshëm, të pafajshëm dhe shpëtuesit.

Princi i kurorës Mohammed bin Salman ka thënë se ekstremizmi ka filluar pas vitit 1979. Ai ka premtuar një kthim në një të kaluar të moderuar. “Ne po kthehemi në atë që ishim më parë, një vend islamik i moderuar, i hapur për të gjitha fetë dhe botën”. “Ne nuk do të shpenzojmë 30 vitet e ardhshme të jetës sonë që kanë të bëjnë me idetë shkatërruese. Ne do t’i shkatërrojmë ata sot,” shtoi ai. Autoritetet Saudite duhej ose ti shtypnin menjëherë agresorët ose t’i thërrisnin ata për tu larguar. Qeveria i dërgoi sulmuesve një paralajmërim përmes një megafoni duke theksuar se çfarë grupi devijant brenda Xhamisë së Shenjtë po bënte ishte në kundërshtim të plotë me mësimet e Islamit. Paralajmërimi, në emër të qeverisë së mbretit të vdekur Halid, përfshinte gjithashtu vargun e mëposhtëm kuranor për të ju kujtuar sulmuesve rreth veprave të tyre të shëmtuara: “Kushdo që synon një vepër të devijuar në Xhaminë e Shenjtë, ose në fe me qëllim keqbërjen, e bënë atë të shijojë një ndëshkim të dhembshëm” dhe ” A nuk shohin ata atëherë se Ne kemi bërë një vend të shenjtë të sigurt dhe se njerëzit janë duke u rrëmbyer nga të gjithë ata rreth tyre? Atëherë, ata besojnë në atë që është e kotë dhe i hedhin poshtë mirësit e Allahut? ” Megjithatë, të gjitha thirrjet ndaj sulmuesve për t’u dorëzuar ishin të pafrytshme. Nga minaret e larta të xhamisë së shenjtë, snajperët filluan t’i vrisnin njerëzit e pafajshëm jashtë Xhamisë së Madhe.

Mbreti Halid mblodhi ulemat e lartë të vendit (dijetarët) për të diskutuar me ta çështjen. Ata të gjithë u pajtuan se agresorët ishin, nga një këndvështrim islamik, të konsideruar apostatë, pasi një mysliman kurrë nuk vret njerëz të pafajshëm. Bërja e kësaj brenda xhamisë së shenjtë ishte edhe më e tmerrshme. Ulemat lëshuan një fetva (dekret fetar) për t’i vrarë ata në përputhje me udhëzimet e Sheriatit islamik. Mbreti e urdhëroi sulmin. Megjithatë, ai tha se jeta e njerëzve të pafajshëm të kapur nga sulmuesit duhet të ruhet. Ai gjithashtu kërkoi që Qabja e Shenjtë dhe ushtarët të ishin të padëmtuar. Dhe ai i udhëzoi forcat për të arrestuar të pandehurit gjallë nëse është e mundur. Të mbushur me entuziazëm për të çliruar xhaminë e tyre të shenjtë, ushtarët sauditë morën urdhrat për ta çliruar atë nga kontrolli i kriminelëve. Sulmi për lirimin e xhamisë filloi me ushtarët sauditë që tregonin aftësi për të gjuajtur shkelësit sipas një plani të mirë-studiuar derisa arritën të merrnin kontrollin e tërë xhamisë. Kur u kapën, anëtarët e grupit u trajtuan me mëshirë dhe butësi. Në lidhje me këtë, ish-shefi i Forcave të Sigurisë Speciale, gjenerali Mohammed Al-Nufaie, i tha një kanali televiziv satelitor se kur u kap organizatori i sulmit, Juhajman Al-Otaibi princi Saud Al-Faisal iu afrua Juhajmanit dhe e pyeti përse ai i kishte kryer këto veprime. “Juhajman u përgjigj:” Ishte Djalli. “Princi gjithashtu e pyeti njerëzisht nëse ai po ankohej për ndonjë gjë ose nëse donte diçka. Juhajman vuri në dukje një plagë të vogël në këmbën e tij dhe kërkoi ujë,” tha gjenerali i pensionuar i përgjithshëm, i cili ishte i pranishëm. Al-Nufaie shtoi se ata ishin të gjithë shumë të lumtur me çlirimin e Xhamisë së Madhe: “Ishte një gëzim i vërtetë pas një periudhe dy-javore të punës profesionale. Ishim të kënaqur që atmosfera e xhamisë u kthye në qetësinë e saj normale “.

Një dëshmitar, Hizam Al-Mastouri, 75 vjeçar, i tha Arab News se ai ishte një ushtar i cili mori pjesë në operacionin kundër sulmuesve. “Ne hym në xhaminë e Madhe në një automjet ushtarak për të transportuar kolegët tanë brenda zonës së Masa’a, pranë malit Al-Marwa. Qitja ishte e gjerë, duke ardhur nga kudo për ne,” tha ai. Ai shtoi se shokët e Juhajmanit ishin fshehur në qoshet e Masa’a. “Ata mund të na shihnin, ndërkohë që nuk ishim në gjendje t’i shihnim ata. Me kalimin e kohës, udhëheqja e sigurisë bëri ndryshime në planet e tyre në një mënyrë që i përshtatet situatës,” tha Al-Mastouri. Një gazetar i shquar, Mohammed Al-Nawsani, tha se ai ishte personaliteti i parë i medias që e rrethonte Qaben pasi u arrestuan kriminelët. “Ju nuk mund ta imagjinoni sa të vështira ishin ato ditë, pasi Qabja është Kibla e të gjithë myslimanëve. Edhe pse isha i tronditur të dija se Xhamia e Madhe ishte kapur, isha shumë më i gëzuar dhe krenar për burrat tanë të sigurisë dhe profesionalizmin e tyre në trajtimin e incidentit “, tha ai.

Postime te ngjajshme