Kuptimi i ideologjive ekstremiste është i rëndësishëm në luftën kundër terrorizmit

41617411_246747755918118_4898650190975598592_nIsh-kryeministri britanik Tony Blair publikoi të mërkurën një raport mbi gjendjen e ekstremizmit islamik për vitin 2017. Ai u përpoq të gjurmonte të gjitha rastet dhe pasojat e ekstremizmit islamik në të gjithë botën gjatë këtij viti. Numrat që dolën me të janë mjaft befasuese dhe ato tregojnë përfundimisht se myslimanët vuajnë më së shumti nga sulmet e tilla.

Monitoruesi i Ekstremizmit Global regjistroi më shumë se 84,000 vdekje të shkaktuara nga ekstremizmi në vitin 2017. Për ta vënë atë në perspektivë që i bie se është rreth 1.2 vdekje për 100,000 njerëz – më shumë se vdekjet vjetore globale nga kanceri i lëkurës. Ose, për ta vënë atë në një mënyrë tjetër, është rreth 85 përqind e vdekjeve të përgjithshme të vitit 2016 nga konflikti i dhunshëm. Ideja nuk është që të trembim askë (sepse me një mesatare globale, ka më shumë gjasa të vdesësh në një aksident trafiku), por ne po sugjerojmë se diçka nuk po shkon drejt në luftën globale kundër ekstremizmit.

Duhet të deklaroj një interes: E kam ngritur ekipin tim dhe konceptin e këtij raporti në jetën time më heret duke organizuar programin ”think tank” kundër-ekstremizmit me Tony Blair. Arsyeja që ne dëshironim të mbledhim të dhënat ishte matja numerike e efekteve të ekstremizmit islamik global: Kush është në shënjestër, nga kush, ku dhe pse? Me përgjigjet ndaj këtyre pyetjeve, mund të shohim se ku bota po dështonte në luftën kundër ekstremizmit. Në parathënien e tij, Blair tërheq vëmendjen tek pabarazia midis sigurisë së fortë dhe të butë. Sipas raportit, vetëm 1 përqind e shpenzimeve britanike për sigurinë u përqendruan në kundërshtimin e ideologjisë ekstremiste. Në Mbretërinë e Bashkuar, debati është qarkor, me të kuptuarit e Luftës së Ftohtë për domosdoshmërinë e mbrojtjes së demokracisë tonë parlamentare duke u zëvendësuar nga një ndjenjë postmoderne se kjo kërkesë është një formë e shtypjes kulturore. Përveç numrit të vështirë, ajo që ne vërtetë kemi nevojë është më shumë informacion mbi ideologjitë që ngasin dhunën.

Raporti pretendon të ketë identifikuar 121 grupe ekstremiste të ndryshme. Por, nëse politikëbërësit duhet të kenë shpresë për të siguruar disfatën e tyre, ata duhet t’i shqyrtojnë dhe t’i kuptojnë aspektet e ndryshme ideologjike të ekstremizmit që i shtyn ata. Ushtarët këmbësorë që kryejnë sulmet mund të kenë vetëm një kuptim të deformuar dhe të dobët të Islamit, por ideologët që i radikalizojnë ata kanë një kuptim të thellë se si të përdorin interpretimet e shtrembëruara të fesë për të krijuar siguri në forcat e tyre. Kjo siguri mund t’i bëjë pasuesit të kryejnë akte të papërshkrueshme pa hezitim dhe të japin jetën e tyre pa u penduar. Përveç informacioneve që gjenden në raporte si këto, politikëbërësit duhet të njohin dallimet e mëdha dhe rivalitetet ndërmjet grupeve ekstremiste – për shembull – ringjalljes militante Zaidi dhe nacionalizmit militant selefist nëse ata duhet të përshkruajnë politikat e duhura. Ndoshta një nga aspektet më pak të çuditshme të raportit, por një gjë që në Perëndim nuk mund të thuhet e mjaftueshme, është se myslimanët përbëjnë shumicën e viktimave të dhunës islamike. Nga 60 shtetet në të cilat raporti gjurmon ekstremizmin, shumica dërrmuese janë në botën myslimane – dhe dy të tretat e të gjitha sulmeve të regjistruara kanë ndodhur në vendet me shumicë myslimane.

Raportet si ai i Monitorit Global të Ekstremizmit bëhen interesant për lexim për ata prej nesh kërkojnë përgjigje. Bota e kundër-ekstremizmit është e gjatë në mendime dhe të dhëna të shkurtra. Ky raport merr një hap të madh drejt zgjidhjes së balancit. Ajo që nuk mund të bëjë vetë, megjithatë, na jep të gjitha përgjigjet. Bota ka ndërmarrë hapa të shkëlqyeshëm – jo më pak në përpjekjet e Arabisë Saudite – në kuptimin e komponentit ideologjik të luftëtarëve të deradikalizuar. Por ne jemi më të dobët në inokulimin e atyre që janë të pambrojtur ndaj mesazheve ekstremiste. Duke kërkuar përgjigje ndaj goditjes së dhunës të bazuar në interpretimet ekstreme dhe të cekëta të Islamit, sigurisht që është e drejtë që ne të shqyrtojmë se si të bëjmë një rast më të fuqishëm religjioz ndaj këtyre lëvizjeve globale. Kjo është urgjentisht e nevojshme pasi, pavarësisht përpjekjeve të kota të disa organizatave në Perëndim, shumë shpesh rruga e rezistencës më të vogël për politikëbërësit është të kërkojnë përgjigje laike ndaj një problemi, i cili në thelbin e saj është ideologjik dhe fetar.

Shënime: • Peter Welby është një konsulent për religjionin dhe çështjet globale, i specializuar në botën arabe. Më parë ai ishte redaktor menaxhues i një instituti për ekstremizëm fetar, në qendrën për religjion dhe gjeopolitikë, dhe punoi në çështjet publike në Gjirin Arab. Ai jeton në Londër dhe ka jetuar në Egjipt dhe Jemen.

/Foltash – 13.09.2018

Postime te ngjajshme