Ku janë e sirianët e rrëmbyer nga ISIS-i?

burgu Në nëntor të 2017, shumë shpejt pasi Raqqa u shpall e çliruar nga ‘Shteti Islamik’, gazetari 31-vjeçar Amer Matar u ul para laptopit të tij në shtëpinë e tij në Berlin, duke kaluar nëpër disa imazhe që vinin nga qyteti. ISIS-i e kishte sunduar Raqqa, qytetin e lindjes së Amer, për tre vjet. “Çlirimi” ishte i butë: Një fushatë ushtarake prej një muajsh nga forcat amerikane kishte lënë me mijëra civilë të vdekur, 90 përqind e popullsisë së qytetit u zhvendosën dhe pjesa më e madhe e qytetit u kthye në rrënoja. Në këto foto, Amer luftoi për të njohur rrugët që ai i kishte njohur gjatë gjithë jetës. Shtëpia e tij u shkatërrua. Lagjja e tij dhe shkolla e tij fillore u shkatërruan plotësisht. Imazhet nuk ofruan fakte për pyetjen që ishte në frontin e mendjes së tij: Ku ishte vëllai i tij Muhammed Nour? Më 8 gusht 2013, Muhamedi shkoi të filmonte një demonstratë jashtë një gjykate. Civilët po protestonin kundër luftimeve të brendshme mes grupeve të ndryshme rebele që pretendonin për pushtet atje, midis tyre Ahrar al-Sham, Ushtrisë së Lirë Siriane dhe degës së Al Kaidës e njohur atëhere si Nusra.

Derisa njerëzit po këndonin, një makinë shpërtheu pranë turmës, duke vrarë me dhjetëra. Ata që ishin mjaft larg për ti mbijetuar sulmit u arrestuan nga anëtarë të ‘Shtetit Islamik’, të ashtuquajtur si ISIS, i cili po luftonte gjithashtu për Raqqën dhe kishte kontrolluar disa pjesë të saj. Amer filloi raportimin mbi protestat anti-qeveritare në vitin 2011 dhe u arrestua po atë vit nga qeveria. Menjëherë pas lirimit të tij, ai u nis për në Gjermani, por pasi rebelët e morën kontrollin e Raqqa nga qeveria në vitin 2013, ai u kthye shpesh. Një ditë ai po udhëtonte atje në ditën kur një bombardim kishte ndodhur, dhe arriti po atë natë. Kështu, të nesërmen, Amer dhe vëllai i tij, Mezar, shkuan në vendin e sulmit për të kërkuar Muhammedin, i cili ishte 20 vjeç.

Ata studiuan trupat e djegur që ishin ende të shpërndar nëpër rrugë, duke kërkuar ndonjë gjurmë që njëri prej tyre mund të ishte vëllai i tyre më i vogël. Më vonë atë ditë, kur po shqyrtonin përsëri rrugën, gjetën kamerën e Muhammed Nour, por nuk kishte asnjë shenjë të tij. Ata e zgjeruan kërkimin e tyre duke i përfshirë spitalet e Raqqa,por nuk e gjeten. Më von ata morën një mesazh nga një njeri i cili ishte mbajtur në një burg të ISIS-it. Ai tha se e kishte parë brenda Muhammed Nourin. Katër vjet do të kalonin, dhe Amer nuk do të dëgjonte asgjë më shumë për vëllain e tij të vogël. Kur ISIS-i u dëbua më në fund nga Raqqa, Amer filloi të pyesë: Mijëra të burgosur të ISIS-it ende mungojnë. Ku ishin ata? Kjo është kur ai vendosi të fillojë një fushatë të quajtur Ku janë të rrëmbyerit nga ISIS-i? Njerëzit – kryesisht nga Raqqa, duke përfshirë edhe disa që jetonin në mërgim – u bashkuan me fushatën për të kërkuar përgjigje lidhur me vendndodhjen e miqve dhe të familjes që ishin ndaluar nga grupi ekstremist.

Postime te ngjajshme