Këto janë 25 vendet më tolerante, progresive dhe miqësore në botë

new-zealandNga Finlanda në Filipine, këtu janë 25 vendet më liberale shoqërore në Botë.

25. Namibia

24. Austria

23. Filipine

22. Holanda

21. Shtetet e Bashkuara të Amerikës

20. Spanja

19. Lituania

18. Belgjika

17. Estonia

16. Franca

15. Australia

14. Letonia

13. Gjermania

12. Portugalia

11. Kanadaja

10. Mbretëria e Bashkuar – Pavarësisht nga Brexit, në përgjithësi Mbretëria e Bashkuar ka performuar mirë, duke ardhur në numrin 10. Kjo është kryesisht falë renditjes së saj në të drejtat personale, sigurinë, tolerancën.

9. Irlanda – Fqinji i Mbretërisë së Bashkuar në perëndim e bën atë në krye të 10, dhe sikur Kanadaja, ka performuar mirë në aspektin e qasjes në arsimin e lartë.

8. Danimarka – Një nga vendet më miqësore në botë, Danimarka është gjithashtu në top 10 në Indeksin e Progresit Social dhe vendet konkurruese të Forumit Ekonomik Botëror. Ajo shënoi progres në arsimin e lartë, dhe ishte një nga të parat që përfshinte shkencën kompjuterike në programin mësimor të shkollës fillore.

7. Zvicra – Zvicra zakonisht performon mirë në renditje, siç është Indeksi i Prosperitetit të 2016-ës, dhe vjen në vendin e shtatë këtu për një performancë të fuqishme në Indeksin e Progresit Social.

6. Sllovenia – Sllovenia ka një popullsi të vogël pak më shumë se dy milionë, por është një central elektrik kur bëhet fjalë për standardet mjedisore dhe shtypin e lirë. Sidoqoftë, nuk është fare mirë kur bëhet fjalë për barazinë.

5. Zelanda e Re – E njohur për gjelbërimin e saj të mrekullueshëm dhe ekosistemin e mbrojtur shumë, Zelanda e Re është vendi i pestë.

4. Norvegjia – Katër vende skandinave kryesuan listën, përfshirë Norvegjinë, që shënoi progres jashtëzakonisht të lartë në arsim, shëndetësi dhe liri të shtypit në raportin e Progresit Social të vitit 2016.

3. Suedia – Shtatorin e kaluar, qeveria suedeze arriti një objektiv të barazisë gjinore të vendosur në vitin 1988 dhe tani, 50% e njerëzve në bordet e agjencive qeveritare janë gra. Suedia u quajt vendi i katërt më i barabartë me gjinitë në botë nga Forumi Ekonomik Botëror 2016, duke e vënë atë në vendin e tretë në renditjen e Movehub.

2. Finlanda – Finlanda mund që mos ta quaj veten një vend skandinav, por me siguri vazhdon me fqinjët e saj të veriut në vendin e dytë. Ajo kryesonte Indeksin e Përparimit Social 2016, duke shënuar shumë progres për shëndetin dhe sigurinë.

1. Islanda – Islanda kryeson listën për t’u kurorëzuar si kombi më liberal në tokë. Ajo ka një popullsi të vogël pak më shumë se 330,000 njerëz, por është më e afërt për të arritur barazinë gjinore me diferencën më të vogël gjinore të pagave në botë. Ajo është gjithashtu një nga vendet më miqësore, dhe rreth 85% e energjisë së saj vjen nga burime të rinovueshme./foltash/

Postime te ngjajshme