ISIS-i po vazhdon terrorin në internet

Junaid-HussainSpektri i materialeve të lidhura me ISIS-in në YouTube është zbuluar nga një projekt kërkimi teknologjike që ka ndjekur ngarkimet e grupit terrorist në kanalin e tyre. Projekti Kundër Ekstremizmit (CEP) me bazë në SHBA zbuloi se në një periudhë tre mujore këtë vit u bënë 1,348 video në këtë platformë, duke mbledhur 163,391 shikime. Pavarësisht zotimeve të gjigantëve të teknologjisë për të penguar përmbajtjen e tillë, në një rast 24 përqind e videos mbeti në internet për më shumë se dy orë, duke marrë 148.590 shikime, sipas hulumtimit. Këshilltarja e lartë e CEP Lucinda Creighton i referohet rastit të hakerëve të internetit nga ISIS-i, Junaid Hussain, që u largua nga shtëpia e tij në Birmingham për t’u bërë rekrutues rreshter dhe propagandist për grupin terrorist, dhe ky është një shembull se si rregullat e mediave sociale mund të shpërfillen. 21-vjeçari, i cili besohet të jetë personi i tretë më i rëndësishëm në ISIS, u vra nga një predhë e avionëve amerikanë në gusht të 2015.

Sondazhi në mes të 8 marsit dhe 8 qershorit 2018 përdori një “servil të uebit” për të kërkuar tituj dhe fjalë kyçe të videos në YouTube, që përdor një sistem të njohur si “hashing të të dhënave” për të identifikuar imazhet. Znj. Creighton, ish-Ministrja irlandeze për Çështjet Evropiane, foli në një panel diskutimi të mbajtur në konferencën e partisë Konservatore në Birmingham të hënën. Ajo tha: “Ne kemi punuar jashtëzakonisht shumë gjatë katër viteve të fundit për të përshkallëzuar çështjen e radikalizimit në internet deri në agjendën e kompanive të teknologjisë dhe sinqerisht ka qenë një sfidë e vërtetë. Ne vazhdimisht hasim zhgënjim nga ligjvënësit dhe krijuesit e politikave që u kanë dhënë kompanive të teknologjisë përfitimin e dyshimit, të cilët janë angazhuar në forume të ndryshme, duke përfshirë forumin e internetit, në nivel të BE-s dhe në nivel global dhe e vërteta është se disa hapa janë ndërmarrë atje por kjo nuk ishte një angazhim i vërtetë, një përpjekje e vërtetë për të parandaluar ngarkimin e përmbajtjes ekstremiste të njohur dhe për ta hequr atë sa më shpejt nga interneti.”

Postime te ngjajshme