Iraku thotë se rindërtimi i vendit pas luftës me ISIS-in kushton 88 miliardë dollarë

A worker removes rubble during the rebuilding of a building destroyed during fighting between Iraqi forces and Islamic state fighters, eastern Mosul Rindërtimi i Irakut pas tre vjet lufte me ISIS-in do të kushtojë 88.2 miliardë dollarë, me një përparësi jashtëzakonisht urgjente, than zyrtarët irakianë të hënën në një konferencë ndërkombëtare të donatorëve. Donatorët dhe investitorët janë mbledhur në Kuvajt këtë javë për të diskutuar përpjekjet për të rindërtuar ekonominë dhe infrastrukturën e Irakut, i cili po del nga një konflikt shkatërrues me militantët e linjës së ashpër që kapën gati një të tretën e vendit. Iraku deklaroi fitore mbi ISIS-in në dhjetor, duke marrë të gjithë territorin e kapur nga militantët në vitin 2014 dhe 2015.

Rreth 22 miliardë dollarë do të kërkohen në afatin e shkurtër dhe një tjetër donacion prej 66 miliardë dollarë në afatin e mesëm, tha drejtori i përgjithshëm i ministrisë së planifikimit të vendit, Qusay Abdul Fattah, pa treguar ndonjë kornizë kohore. “Rindërtimi i Irakut është rivendosja e shpresës në Irak dhe rivendosja e stabilitetit të Irakut është duke stabilizuar shtetet e rajonit dhe botës”, tha Ministri i Planifikimit Salman al-Jumaili. Iraku ka publikuar një listë prej rreth 157 projektesh për të cilat kërkon investime private në këtë konferencë, ku rreth 1,900 delegatë që përfaqësojnë qeveritë e huaja, firmat private dhe OJQ-të janë regjistruar për të marrë pjesë.

Postime te ngjajshme