Instituti për Ndryshimin Global botoi raportin e të gjeturave në luftën kundër ekstremizmit

41620996_2134511390130519_4192187749354176512_nInstituti për Ndryshimin Global botoi raportin e të gjeturave në luftën kundër ekstremizmit

Raporti ndër të tjera tregon se:

1. Ekstremizmi i dhunshëm i lidhur me Islamit politik sot është global, duke prekur mbi 60 vende të botës.
2. Tani më shumë se 120 grupe të ndryshme në mbarë botën janë të angazhuar në mënyrë aktive në këtë dhunë.
3. Këto grupe bashkohen nga një ideologji që ndan tipare dhe besime të caktuara.
4. Ideologjia dhe dhuna që shoqërohet me të janë rritur në një periudhë dekadash që shtrihen në vitet 1980 ose më tej, lidhen ngushtë me zhvillimin e Vëllazërisë Myslimane në një lëvizje globale, Revolucionit iranian në vitin 1979 dhe në të njëjtën kohë – sulmet nga kryengritësit ekstremistë ndaj qytetit të shenjtë të Islamit, pra – Mekës.
5. Humbja e kësaj ideologjie dhe dhune kërkon një strategji të hartuar për një kohë të gjatë, e cila kupton se dhuna kurrë nuk do të eliminohet nëse ideologjia prapa saj nuk prishet.
6. Pesë nga 10 vendet më vdekjeprurëse në vitin 2017 janë afrikane, ku mbi 10, 000 vdekje kanë ndodhur për shkak të aktiviteteve nga dhe kundër luftimeve në grupe në emër të Islamit.
7. Grupi Al-Shabaab është më vdekjeprurësi në Afrikë dhe i katërti në botë me rreth 4, 400 vdekje.
8. Boko Haram vrau gati 3, 300 njerëz, duke përfshirë rreth 1, 800 ekstremistë. Ishte grupi i 5-të më vdekjeprurës në botë dhe i dyti në Afrikë.
9. 71% e sulmeve të Boko Haram kanë shënjestruar civilët që e bëjnë atë grup që i ka civilët më në shënjestër.
10. Boko Haram përdori më shumë bomba vetëvrasëse se çdo grup tjetër i ndjekur në vitin 2017;
11. Boko Haram dhe Jamat i Malit Nasr al-Islam wal Muslimin nxiti sulme në katër vende secila prej tyre.

/Institute.Global
/foltash

Postime te ngjajshme