Gratë dhe fëmijët po përballen me abuzime të rënda seksuale në kampet e refugjatëve të ISIS-it

636162008495385474-AFP-AFP-IN4IWGratë dhe fëmijët në Irak që ishin të lidhur me militantët e ‘Shtetit Islamik’ po vendosen në kampet e refugjatëve, ku ata po i nënshtrohen abuzimit seksual dhe atyre po iu mohohen nevojat themelore si ushqimi dhe uji, tha një raport i Amnesty International i lëshuar të martën. Studiuesit besojnë se keqtrajtimi i vazhdueshëm mund të çojë në një brez të ri mbështetësish të ‘Shtetit Islamik’, i njohur edhe si ISIS. “Këto gra dhe fëmijë kanë një ndjenjë të tillë të thellë të padrejtësisë dhe gratë na kanë thënë se kjo do të çojë në një cikël tjetër të dhunës dhe gjeneratën e ardhshme të ISIS-it”, tha Nicolette Waldman, bashkëautore e raportit dhe studiuese e Irakut në Amnesty International. “Këto shkelje mund të çojnë shumë në formimin e ISIS 2.0 dhe pastaj do të kthehen që të fillojnë një luftë tjetër në Irak”. ISIS filloi të marr territoret e Irakut në shkurt të 2014 dhe shpejt mori kontrollin e saj në Irak, në Siri dhe Libi. Pas ndërhyrjes së Shteteve të Bashkuara në rajon, Iraku pretendoi fitore ndaj ISIS-it në fund të vitit 2017. Por përpjekjet e pastrimit kanë filluar vetëm duke filluar me arrestimin dhe vrasjen e të dyshuarve të militantëve të ISIS-it dhe vendosjen e grave dhe fëmijëve të lidhur me luftëtarët në kampe. Gazetarët dhe punëtorët humanitarë në kamp janë të shqetësuar për implikimet afatgjate nga abuzimi seksual, duke përfshirë shtatzënitë, abortet e pasigurta dhe sëmundjet seksualisht të transmetueshme. Kryeministri Haider al-Abadi nuk i ka kthyer thirrjet e Amnesty International për një përgjigje, tha Waldman. Për raportin, Amnesty International zhvilloi intervista me 92 gra nga tetë kampet në mes të tetorit dhe marsit.

Postime te ngjajshme