Gjykimet mbi terrorin në Ballkan zbulojnë lidhjet me Europën Perendimore

Balkans-map-4Birn

Gjykimet e terrorizmit që përfshijnë islamistët ballkanikë tregojnë se shumë prej këtyre individëve ose u indoktrinuan – ose kishin lidhje të ngushta me komunitetet e radikalizuara në Gjermani, Austri dhe Itali.

Unë nuk e di se çfarë është Shteti Islamik”, u tha Ahmed Moussa gazetarëve kur u lirua përkohësisht nga burgu në Bullgari, në nëntor.

Një imam nga Iztoku, i cili u arrestua tre vjet më parë së bashku me 13 njerëz të tjerë romë me dyshimin për nxitje të urrejtjes fetare dhe përhapjen e propagandës së ISIS.

Ai dhe dy të tjerë u akuzuan gjithashtu për mbështetje të dhënë xhihadistëve të huaj që udhëtonin për në Siri.

Moussa ishte i krishterë deri në moshën 20 vjeçare, dhe ndiqte kishën ungjillore lokale. Megjithatë, ai më vonë u bë një bartës i standardeve për markën e re radikale të Islamit në Iztok.

Dokumentet e gjykatës fetare nxjerrin në pah procesin e transformimit të tij, nga bindjet e tij të mëparshme në përhapjen e urrejtjes.

Ai u kthye në Islam në një vizitë në Austri në mesin e viteve 1990. Më vonë, ndoqi një kurs njëvjeçar për imamët në fshatin bullgar Surnitsa, ku mësuesi i tij, i cili kishte një diplomë nga Arabia Saudite, e prezantoi atë me idetë e fshehta të selefizmit.

Hetimi për Moussa dhe grupi i tij u lidhën me komunitetin e madh bullgar në Këln, Gjermani, ku shumë romë kanë shkuar në kërkim të punësimit.

Një dëshmitar në këtë rast u tha prokurorëve se një nga të pandehurit e tjerë në këtë rast, Angel Simov, e njihte turkun që dyshohet se e ndihmoi për të udhëtuar për në Siri, pasi ata punonin së bashku në Gjermani.

Në Këln, në vitin 2001, Moussa vetë hyri në kontakt me një organizatë radikaliste turke të Turqisë, Kalifatsstaat (Kalifat) dhe ra dakortë të përhapë idetë e tyre, thonë dokumentet e gjykatës. Autoritetet gjermane e ndaluan grupin në dhjetor të atij viti.

Rasti i Moussa nuk është një ngjarje e izoluar. Gjykimet e vazhdueshme në Ballkan për terrorizëm dhe pjesëmarrja në konfliktet e huaja që BIRN ka monitoruar tregojnë se shumë të pandehur ose kanë marrë fonde nga organizata dhe individë nga Europa ose janë ndikuar nga fundamentalistët islamikë në Europë, kryesisht në Gjermani, Austri dhe Itali.

Hub për xhihadistët boshnjakë është Austria

Procedurat gjyqësore në Bosnje, Serbi dhe Austri tregojnë se shumica e islamistëve radikalë boshnjakë kanë pasur lidhje me grupet e diasporës në Austri.

Përveç afërsisë gjeografike të Austrisë, disa ekspertë besojnë se kjo është për shkak se Austria u jep një liri të madhe organizatave fundamentaliste për të vepruar.

“Për shkak të hapjes së shoqërisë austriake ndaj lirive fetare dhe popullsisë së saj të konsiderueshme nga Ballkani, ishte e lehtë për predikuesit e islamit radikal të zhvillonin organizatat atje, duke përfshirë edhe predikuesit më radikal islamistë”, tha profesori Jasmin Ahic në fakultetin për studime të sigurisë, për BIRN.

Në vitin 2016, Gjykata e Bosnjës dhe Hercegovinës e gjeti Nedzad Mujic fajtor për ofrimin e ndihmës financiare për luftëtarët e huaj, duke udhëtuar disa herë midis Austrisë dhe Sirisë nga viti 2013 deri në vitin 2015.

Gjykata gjeti se Mujic kishte udhëtuar në Siri nga Austria me sasi të mëdha parash, të cilat ai pastaj u dha xhihadistëve boshnjakë duke luftuar regjimin laik të Presidentit Assad.

Mujic u dënua me një vit burg, të cilin ai kishte paguar një gjobë prej rreth 15,000 euro. Më shumë se sa u kthye në Austri, ku ai zotëron një biznes privat.

Gjykatat e Austrisë kanë ndjekur penalisht edhe raste të lidhura me xhihadistët boshnjakë.

Kur dy adoleshentë boshnjakë, Sabina Selimoviç dhe Samra Kesinoviç, ikën nga Austria në Siri tre vjet më parë, policia austriake arrestoi Mirsad Omerovicin, të quajtur “Ebu Tejim” dhe 12 të tjerë me dyshimin për rekrutimin e vullnetarëve për veprimtaritë terroriste.

Besohet se Omeroviç, i cili ka lindur në qytetin boshnjak Tutin, në jugperëndim të Serbisë, ishte një person i rëndësishëm në rrjetin e Shtetit Islamik në Europë.

Ai thuhet se ka vepruar si një lidhje midis udhëheqjes së ISIS me seli në Raqqa, Siri dhe xhihadistëve boshnjakë, duke përfshirë edhe predikuesin e dënuar islamik Bilal Bosnic.

Në 2015, Omeroviç u dënua me 20 vjet burg. Gjykimi i tij zbuloi gjithashtu se si kishte drejtuar një xhami që pjesa më e madhe e xhihadistëve të njohur nga ish-Jugosllavia kishin marrë pjesë.

Shërbimet e sigurisë boshnjake besojnë se islamistët radikalë me bazë në Austri ishin gjithashtu pas Vijesti Ummeta, një faqe interneti që përhapte propagandën e ISIS në gjuhën boshnjake.

Gjyqet e vazhdueshme në Serbi për aktivitetet e terrorizmit në Siri treguan gjithashtu se shumë liderë të organizatave rinore që rekrutuan të rinj nga qyteti kryesisht boshnjak i Novi Pazarit, kishin lidhje financiare ose shpirtërore me Austrinë dhe se lokalet e tyre u vizituan nga predikuesit radikal islamikë nga Viena.

Xhihadistët shqiptarë shikojnë drejt Italisë

Përveç boshnjakëve, shqiptarët myslimanë – nga Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia – janë një tjetër grup i rëndësishëm luftëtarësh nga Ballkani në Lindjen e Mesme.

Ndërsa Bosnja është orientuar historikisht drejt Austrisë, shqiptarët kanë lidhje më të ngushta me Italinë, e cila shpesh është një qendër për kriminelët shqiptarë, rrjetet e krimit të organizuar dhe, së fundmi, xhihadistët.

Gjyqi në Kosovë i Samet Imishitit, i cili përdorte Facebook për të përhapur propagandën e ISIS, tregoi se ai udhëtonte shpesh në Itali dhe kishte lidhje me diaspora atje nga Kosova dhe Shqipëria.

Policia italiane vitin e kaluar arrestoi katër militantë të dyshuar islamikë nga Kosova, të gjithë me leje qëndrimi në Itali, pas 12 bastisjeve, dhjetë në qendrën historike të Venecias, një në Mestre, lagjen kontinentale të Venedikut dhe një në Treviso.

Raportet e medias thanë se bisedat telefonike midis të dyshuarve i regjistruan ata duke festuar sulmin terrorist islamik në mars 2017 në Londër, ku Khalid Masood, 52 vjecar, udhëhoqi një makinë drejt një turme njerëzish duke ecur nëpër Uestin e Uestminster, dhe që la të vrarë tre vetë, para se të vriste me forcë një polic jashtë Parlamentit.

“Ata të gjithë ishin të bashkangjitur në ideologjinë e ISIS dhe të interesuar për sulmet e fundit, mbi të gjitha ato në Londër, të cilat ata vlerësuan”, tha Adelchi D’Ippolito, një prokuror në këtë rast.

Ata gjithashtu dyshohet se kanë shkarkuar informacion ekstremiste nga faqet e internetit se si të kryejnë sulme terroriste.

Derand Krasniqi, ekspert i sigurisë në Tiranë, tha për BIRN-in se shumë nga rastet më problematike terroriste që përfshinin shqiptarët kishin një lidhje italiane, duke vënë në dukje gjithashtu se autoritetet italiane kanë deportuar të paktën 15 shqiptarë gjatë viteve të fundit për ekstremizëm.

Në maj 2017, Italia dëboi një 25 vjeçar shqiptar që jetonte në Bergamo për tetë vjet, pasi u akuzua për mbështetje aktive për ideologjinë e ISIS.

Në tetor, një shqiptar dhe një shqiptar maqedonas u dëbuan nga Italia, pasi policia anti-terroriste në Bari mësoi se ata ishin në komunikim të vazhdueshëm me një radikal pro ISIS.

Në rastin e fundit të tillë, në nëntor të vitit 2017, një shqiptar 22 vjeçar që jetonte në Rimini u dëbua në Shqipëri pasi thuhej se shkelte një urdhër burgimi në shtëpi dhe duke u shfaqur në një kishë dhe duke kërkuar që besimtarët të ktheheshin në Islam.

Autoritetet italiane gjithashtu dyshojnë se qelizat radikale islamike në Shqipëri ishin të rëndësishme në mundësimin e kalimit të sigurt të militantëve nga Italia në Siri, duke përfshirë familje të tëra, si në rastin e Aldo Kobuzi dhe Maria Guila Sergio, të cilësuar si “Lady Jihad” .

Sipas një dokumenti të parë nga BIRN, Ministria e Brendshme e Italisë në 2015 identifikoi pesë qeliza radikale nga Ballkani që vepronin në Itali dhe rekrutonin luftëtarë xhihadistë për Shtetin Islamik.

Qelizat në Milano, Romë, Liguria, Lucca dhe Siena u infiltruan në bashkësitë lokale të emigrantëve muslimanë nga Shqipëria, Kosova, Maqedonia dhe Bosnja.

Derand Krasniqi tha se autoritetet gjermane, belge dhe britanike u shqetësuan gjithashtu për aktivitetet në vendet e tyre të anëtarëve të radikalizuar të diasporës ballkanike.

Ai beson se makineritë propaganduese të ISIS kanë pasur një ndikim të vërtetë në emigrantët e brezit të parë dhe të dytë nga Ballkani në vendet perëndimore.

Këta njerëz fillimisht kërkuan një jetë më të mirë, duke ikur nga varfëria dhe mospunësimi në Ballkan, por përfunduan duke u bërë objektiva për islamistët radikalë që u ofruan atyre perceptimin e tyre për integrimin dhe përkatësinë.

I tillë ishte rasti me Perparo Delia, një shqiptar i Kosovës i raportuar muajin e kaluar, pas një aksidenti me makinë në Siri.

Sadri Delia, babai i tij, i tha BIRN-it se ai mori lajmin për vdekjen e vjehrrës së djalit të tij, i cili jeton në Gjermani, nga ku i riu udhëtoi për në Siri.

“Unë nuk e kam parë djalin tim për shtatë vjet. Ai shkoi në Gjermani për të studiuar teologji dhe gjuhën”, tha ai. “Kur shkoi në Siri, nuk po ndodhte një luftë. Allahu e ka vendosur këtë, kështu që ky ka qenë fati i tij “, tha ai.

Postime te ngjajshme