Franca po përballet me rrezik shumë të lartë të terrorizmit – thotë ministri i brendshëm francez

5a082355fc7e93341d8b4567Kur Franca po përgatitet për të shënuar përvjetorin e dytë të sulmeve të Parisit të nëntorit 2015, Ministri i Brendshëm Gerard Collomb ka paralajmëruar se kërcënimi terrorist mbetet “shumë i lartë”, me një numër sulmesh planifikimi “të vogla”.
Franca ka qenë në gatishmëri të lartë që nga janari i vitit 2015, kur u paralizua nga një sërë sulmesh terroriste të ‘Shtetit Islamik’. Më e tmerrshmja e këtyre ndodhi më 13 nëntor 2015, kur 130 vetë u vranë dhe qindra të tjerë u plagosën në sulme të koordinuara në dhe rreth Parisit.

“Ky ishte rasti i parë i vrasjeve masive” në Francë, tha Collomb për Le Journal du Dimanche (JDD) të shtunën. “Ne nuk menduam në atë kohë që ishte e mundur të ndodh edhe në Francë … Tani jemi të përgatitur”.

“Shërbimet tona janë më të pajisura tani për të zbuluar kërcënimet, ata e bëjnë këtë çdo javë, në heshtje”, shtoi ai.

Kolombi i tha RTL muajit të kaluar se deri në 32 komplote të sulmeve janë prishur në dy vitet e fundit në Francë.

Niveli i kërcënimit terrorist mbetet “shumë i lartë”, tha Collomb për JDD, duke përmendur praninë e “grupeve të vogla, këtu dhe atje në territorin tonë, [të cilat] kanë plane për sulme të dhunshme secili, pa ndonjë lidhje midis grupeve”.

“Gjatë sulmeve të 13 nëntorit, ne kishim parë terroristët që lëviznin nga një vend në tjetrin.” Këto sulme u organizuan nga grupe militantësh, por këto ditë sistemi [i qelizave terroriste] ka ndryshuar dhe është edhe më i vështirë për t’u gjetur, “Tha Collomb.

Ministri theksoi faktin se numri i xhihadistëve francezë që udhëtuan në Siri për të luftuar përkrah ‘Shtetit Islamik’ (IS, më parë ISIS / ISIL) është aktualisht “zero” dhe nuk ka kthime “masive” në vend.

Muajin e kaluar, Le Figaro raportoi se luftëtarët francezë që u bashkuan ISIS-it në Siri dhe Irak morën përfitime sociale edhe pas rikthimit. Brigada Penale e Francës, e specializuar në gjetjen e fondeve nga ISIS, zbuloi pagesa të mirëfillta të mirëqenies ndaj xhihadistëve që arrinin në më shumë se 2 milionë euro (2.3 milionë dollarë) nga Evropa midis 2012 dhe 2017. Rreth 500,000 euro erdhën nga Franca, tha gazeta.

Javën e kaluar, Franca përfundoi zyrtarisht gjendjen e jashtëzakonshme, duke e zëvendësuar atë me futjen e një ligji kundër terrorizmit që është shumë i diskutueshëm në vend.

RT – Fol Tash

Postime te ngjajshme